Svět jde neustále dopředu a nová doba si žádá nové termíny. Někdy to vypadá, že uklízečky vymřely a místo nich už jsou kolem nás jen samé operátorky cleaning service. Na podomního prodejce už rovněž nenarazíte. U dveří vám však místo něj zaklepe account manager...

Stejně tak nezaměstnaného násilníka rabujícího v obchodě už prostě na tomto stále lepším světě nenajdete. Pokud už někoho takového objevíte, pak se nepochybně musí jednat o člověka protestujícího proti policejní brutalitě a systematickému rasismu.

Ze stárnoucích žen, které si už nemohou k nejrůznějším výhodám dopomoci přes svoji svolnost k postelovým hrátkám, se po letech staly oběti sexuálního nátlaku a bojovnice proti mužskému obtěžování. A pokud některý muž i v dnešní nádherné a sluncem prozářené době střídá jednu milenku za druhou, pak už to nikdy nebude ku….ík, ale jedná se o vyznavače polyamorie, který má pouze srdce tak široké, že se do něj vejde více než jeden člověk.

Dva dny po koncertu v kempu Žralok v Plumlově se k tomuto způsobu života hrdě přihlásil zpěvák Václav Lebeda známý jako Voxel, a to i za svoji manželku Marii. „Během minulých dnů se u nás udály takové věci, že nám náš vztah s Maruškou převrátily po skoro deseti letech vzhůru nohama. A protože cítíme, že jdeme správnou cestou, cítím, že to mám s vámi sdílet. Rozhodli jsme se dát nám samotným i tomu druhému naprostou svobodu, volnost, lásku, pochopení. Rozhodli jsme se, že se nebudeme vlastnit, a uvědomili si, že to, co společnost považuje za ‚lásku‘, je častokrát jen ono vlastnění, žárlivost, závislost, lpění na druhém. To my nechceme. Chceme tu být pro sebe, ale i pro kohokoliv dalšího, chceme se milovat, ale nemít problém milovat kohokoliv jiného… A už se to všechno vlastně děje,“ vyťukal Lebeda na sociální sítě.

Každý sebeklam je úsměvný a podobné psychologicko-filozofické elaboráty o to více. Faktem je, že v polyamorním vztahu žije spousta lidí, jen o tom mnozí nevědí. Pokud to po deseti letech a dvou dětech zjistí, pak ovšem určitě není od věci si to nechat pro své nejbližší okolí. Hlavní účel, kterým je oddálení rozpadu manželství, to splní stejně dobře. Jednak to každému může být ukradené, jednak snaha přesvědčit další lidi kromě sebe, jak je nevěra najednou vlastně skvělá, je bizarní pozérství, jemuž nemůže věřit vůbec nikdo.

Včetně dětí, kterých se to nakonec dotkne ze všech nejvíce...