Devět měsíců je opravdu dlouhá doba, která může způsobit cokoliv. Ač nechci nijak snižovat kvalitu, přeci jen u krajských soutěží je tréninková morálka i fotbalová kvalita na vyšší úrovni. Řada překvapení přicházela i v posledních letech, kdy se favorité trápili a naopak dokázaly překvapovat „slabší“ celky. Teď to rozhodně nebude jiné a možná, že až po podzimní části bude jasné, komu pauza pomohla a komu spíše ublížila.

Loňské vydařené výkony bude chtít zopakovat čtyřka nejlepších. Nutno říct, že Vrahovice, Držovice, Dobromilice i rezerva Kralic na Hané na to své sestavy stále má. Nově by se k nim navíc chtěli přidat také ve Vícově, kde před startem sezóny přišlo výrazné posílení. Zapomenout by se pak nemělo ani na Brodek u Prostějova, který má za sebou náročnou přípravu a ukazoval, že může trápit i celky z krajských soutěží. Poslední část přípravy jim však příliš nevyšla. Přátelská utkání a start soutěže jsou však zcela o něčem jiném.

Dále bude také zajímavé, zda nastolený trend udrží v Nezamyslicích a Ptení, kde po postupu ze třetí třídy proháněli všechny soupeře. Jen aby první rok spojený s euforií nevystřídal krach, protože, jak se říká, druhý ročník po postupu bývá nejnáročnější.

Spodní část tabulky bude také jistě vyrovnaná a boje o záchranu proběhnou určitě na lokty. Velmi těžké to však zřejmě budou mít v Tištíně i nedalekých Němčících, kde se poslední dobou opravdu nedaří. Údajně už se dokonce hovoří o tom, že je ohrožená celá budoucnost klubu. A to by jistě byla škoda.

Jenže mít aspiranty na postup i sestup na papíře je něco zcela odlišného, než se může ukázat na hřišti. Dlouhá pauza určitě někomu svědčila více, jiným zase méně a stát se může cokoliv, i bez takto dlouhé pauzy se stačí podívat na loňský ročník, kdy se po spojení Výšovic se Skalkou dávaly tomuto klubu velké naděje a skončilo to propadákem a rozhodnutím klubu dobrovolně okresní smetánku opustit.

Nesmí se však zapomenout i na další aspekty, které mohou sezónu ovlivnit. Třeba na koronavirovou pandemii, která už snad opravdu řekla konečné slovo a další ročník soutěží, doufejme, žádným způsobem neovlivní, nicméně kdo ví. Stále je rovněž potřeba si připomenout, že k oficiálním výsledkům by stačila i polovina ročníku. Velkou obavou by také mohl být obrovský nedostatek rozhodčích, kvůli čemuž některá utkání zůstanou na amatérských sudích. I když by pozice rozhodčího ovlivnit soutěž neměla, a pokud se tak stane, bude to opravdu velmi nešťastné a dehonestující pro soutěž, stále se musí tato možnost brát v potaz.

Letošní ročník tak nenajde výrazného favorita na vítězství ani adepty na sestup. Zcela zásadní však pro něj bude jeho dokončení ideálně po odehrání všech šestadvaceti kol. A ať nakonec rozhodne nejlepší sportovní forma, a nikoliv jiné podmínky, které s nejrozšířenějším sportem nemají nic společného.