Kolikrát sám přemýšlím o tom, co nám radary na měření rychlosti vozidel v Prostějově vůbec přinesou dobrého. Předem musím ale sdělit, že já osobně jsem jejich zastáncem a vůbec mi nevadí, že mě za volantem bude nějaký takový přístroj šmírovat. Denně slyším na toto téma hodně kritiky nejen od nejbližších přátel. Sám si myslím, že radary budou nepřítelem jen pro naprosté silniční piráty a neznabohy, kteří si i silnice ve městě pletou se závodní dráhou.

Ano, tito lidé, kteří nejčastěji jezdí stylem brzda – plyn budou mít s radary největší problémy. A je potřeba je tvrdě trestat. Pokuty a ztráta bodů snad všechny přimějí k tomu, že se konečné naučí jezdit podle pravidel a nebudou nebezpeční nejen sobě, ale hlavně druhým. Potud je vše v pořádku, pro bezpečnost se musí udělat všechno. A když to nejde po dobrém, tak represe prostě nastat musí. Vždyť jsme Češi...

Z jednoho ale obavy mám. Dobře si pamatuji situaci před více než deseti lety, kdy rychlost vozidel v Prostějově měřilo hned 11 stacionárních radarů. A jak se tomu přizpůsobila doprava ve městě? Katastrofa! Řidiči jezdili jako hlemýždi a raději jen „třicítkou“, aby je radar „nejzblejskl“. Doprava se zpomalila a tvořily se zbytečné kolony. To je snad jediné negativum, které měření rychlosti může přinést. Ale snad se každý naučí hlídat si na tachometru „padesátku“.