Zpráva, že Martina Michalíková definitivně uzavírá vrcholovou hráčskou kariéru a s okamžitou platností končí u volejbalistek VK Prostějov, rozhodně není žádným šokem. Dá se říct, že ani příliš velkým překvapením. Problémy s loni operovaným ramenem se jí totiž pravidelně vracely, poslední dobou spíš více než méně. A proto visel další sportovní osud teprve sedmadvacetileté smečařky na vážkách, zvlášť po sérii lékařských vyšetření v uplynulých týdnech.

Tím pádem se jak plejerka, tak její zaměstnavatel mohli pomalu připravovat na variantu, že pokračovat dál prostě nepůjde. Což se nakonec i stalo. Pro hanácký klub to znamená citelnou ztrátu, ačkoliv Michalíková ani zdaleka nepatřila mezi častěji bodující hráčky. Po pravdě skórovala většinou spíš málo, neboť z útočného hlediska zaostávala právě vinou pochroumané ruky dost za očekáváním. Ovšem i tak dokázala být na palubovce zajímavě platná. Čím? Především svými zkušenostmi, kvalitní přihrávkou, jistou mezihrou, dobrými zákroky při obraně v poli a solidními bloky.

Problém pro vékáčko teď je, že najít novou oporu s podobným přínosem bude půldruhého měsíce od zahájení sezóny velmi obtížné. Český trh je skrz naskrz přebraný, všechny hráčky odpovídající úrovně jsou pod smlouvami a v podstatě tak není kde brát. O něco schůdnější situace může panovat za hranicemi ČR, kam se nyní oddílové vedení rozhlíží a pátrá. Prioritou přitom je přivést volejbalistku s herními přednostmi, které měla Martina. To znamená co nejlépe přihrávající, neboť bez ní v sestavě mělo prostějovské družstvo na příjmu okamžitě značné problémy. A bez aspoň slušné týmové přihrávky by mohly být vážně ohroženy ambice žen VK na umístění v horní polovině extraligové tabulky.