Už několikrát jsme zde psali o Prostějově jako o městě sportu. Je tomu tak? Podle počtu sportů ve dvou nejvyšších ligách by se to tak dalo říct. Příklady? Hokej, fotbal, volejbal, korfbal, basketbal nebo box. A to jen z těch kolektivních. Vysoko hraje také lukostřelba, nohejbal a na špici českého sportu se pohybuje třeba i cyklistika, o tenisu ani nemluvě.

I tak se dá o dvou věcech říct, že prostějovskému sportu něco chybí. A sice dvě věci. Tou první jsou odpovídající sportoviště. Na první pohled je sportovci mají. Vždyť v Prostějově o sportovní haly přímo zakopáváme, u každé větší školy je běžecký ovál, bazén zde rovněž nechybí. Vše ale záleží na úhlu pohledu. Ano, jsou zde tělocvičny. Ale jen dvě, které mají potřebné rozměry pro závodní sport. A pouze jedna z nich má tribunu. Běžecké ovály? Jsou zde rovněž. Jenže žádný z nich nesplňuje parametry atletické dráhy vhodné pro závody. Totéž pak platí o bazénu.

Druhou věcí je několik v Česku méně tradičních sportovních odvětví. Příklad? Americký fotbal, rugby, vodní pólo. Nebo takový baseball. A ano, nedaleko odsud – ne však v Prostějově – se hraje i famfrpál.

Je tedy Prostějov městem sportu, nebo ne? Za Večerník říkáme, že ano. Máme se co otáčet. Podmínky pro sport však zatím mají k ideálu daleko.