Dlouhodobá část UNIQA extraligy žen ČR 2021/2022 má sedmadvacet kol, osmnáct v základní fázi plus devět v nadstavbě. Momentálně je odehráno třináct kol, což znamená, že soutěž se dostala téměř k polovině svých kvalifikačních bojů o postup do play-off. Co dosavadní průběh sezóny napověděl o výsledkových ambicích volejbalistek VK Prostějov?

Zatím to vypadá, že by v létě posílený tým mohl zamířit přesně tam, kam si před startem aktuálního ročníku troufali předseda klubu Petr Chytil i hlavní trenér Miroslav Čada. To znamená zpět do horní poloviny tabulky s reálným cílem pohybovat se na čtvrté či páté pozici. Aby šlo ve čtvrtfinále reálně usilovat o průnik mezi elitní kvarteto, což by po loňském tápání znamenalo cenný úspěch. Nemluvě o případném útoku na bronzovou medaili.

Víc opravdu není v možnostech vékáčka, neboť vedoucí Dukla Liberec disponuje mnohem kvalitnějším i širším kádrem. A bez ohledu na nedávné zdolání Ostravy 3:2 je rovněž tento severomoravský celek dlouhodobě stabilnější ve svých výkonech, v tuto chvíli se jeví o něco silněji. Podobně jako KP Brno, byť jeho progresivně mladému kolektivu chybí zmíněná stabilita. Dravá síla ovšem ne.

Tudíž to vypadá na přetahování o čtvrtou a pátou příčku s Olomoucí. Ta sice spoléhá na papírově lepší cizinky, které ovšem nejsou natolik top, jak by vedení UP chtělo. Velmi důležité z hlediska udržení stávajícího postavení v tabulce byl pro prostějovský mančaft čtvrteční triumf 3:1 v Praze, čímž se povedlo Olympu víc bodově uniknout. A stěžejní bude podobným způsobem zvládnout rovněž nadcházející duel u Šelem Brno, tedy nejbližších pronásledovatelek Čadovy party.

Aby však Simona Bajusz a spol. opravdu zůstaly v horní pětici až do konce dlouhodobé části, je potřeba přivést avizovanou posilu místo skončivší smečařky Martiny Michalíkové. Nemusí přitom jít o žádnou hvězdu, úplně by stačila slušná plejerka standardní extraligové úrovně dobře zvládající přihrávku. Pouze s deseti pravidelně použitelnými hráčkami totiž půjde utáhnout celou sezónu jen složitě, zvlášť při neustálé hrozbě covidových karantén či jiných zdravotních problémů. Alespoň částečná zastupitelnost jednotlivých pozic v sestavě je nezbytná, minimálně na prostřídávání.