Trocha jihoamerického temperamentu se projevila poté, co volejbalistky VK Prostějov prohrály minulou sobotu doma s Libercem 0:3. Za hanácké družstvo nastupuje od této sezóny brazilská blokařka Raquel Löff da Silva, jejíž otec adresoval vedení klubu krátce po skončení zmíněného duelu krátký e-mailový dopis líčící jeho velké zklamání.

Přesné znění je samozřejmě interní věcí vékáčka, ale stručně lze prozradit aspoň ústřední myšlenku. Ta spočívala v konstatování, že proti momentálně nejlepšímu celku UNIQA extraligy ČR odehrály Čadovy svěřenkyně vyrovnaný zápas i bez dostatečně kvalitní univerzálky. A že by bylo záhodno takové účko přivést, aby prostějovský tým mohl bojovat o mistrovský titul.

Je pravda, že kdyby Gabriela Kopáčová byla ve srovnatelné formě jako během uplynulých dvou sezón a kariéru by předčasně neukončila smečařka Martina Michalíková, dostávala by se výkonnost současného mančaftu (v létě posíleného právě o Löff a především reprezentační nahrávačku Simonu Bajusz) do hodně zajímavých sfér reálného ataku medailových příček. A třeba i ohrožování špičkově složené Dukly. Leč to je pouze pověstné kdyby.

Ve skutečnosti se „Kopy“ po jarní operaci achilovky zatím jen pomalu dostává kvůli spoustě dalších zdravotních trablů do své dřívější pohody. A Michalíková vzhledem ke zdevastovanému rameni neměla jinou možnost než vrcholovou dráhu okamžitě zabalit. Místo nich do základní sestavy naskočily ne tolik zkušená Michaela Beránková a ještě mladší Michaela Smolková. Obě dělají, co v rámci svých možností dokážou, někdy je to z jejich strany lepší a jindy horší.

Každopádně prostějovský klub teď nedisponuje takovými finančními prostředky, aby z fleku přivedl rozdílovou univerzálku typu severočeské tahounky Nikoly Kvapilové, jak by si pan Löff da Silva v ideálním případě představoval. Nemluvě o tom, že uprostřed rozjetého ročníku je taková koupě takřka nemožná. Na příchodu kvalitní diagonální hráčky přesto oddílová generalita pracuje, ačkoliv jde o nelehkou záležitost. Zároveň však dává důvěru i prostor stávajícím plejerkám, nad nimiž by předčasně lámat hůl byl holý nesmysl. Čerstvý triumf u Šelem Brno a trvalý pohyb v horní polovině ligové tabulky potvrzují, že soudržný kolektiv i v momentálním složení zvládá plnit reálně stanovené cíle.