Tradičně dva celky z Prostějovska nastupovaly v uplynulém podzimu v krajském přeboru mužů. Očekávání byla však u každého jiná. Zatímco Kralice na Hané se nepochybně po dvou letech tápání chtěly dostat výše než na poslední nebo předposlední místo, Lipová zas mohla pomýšlet na udržení míst těsně pod bednou. Jenže ne vždy plány vyjdou a to byl i tento případ.

Kralice sice mírně posílily, na výsledcích v podzimní části soutěžního ročníku 2021/2022 to ale nebylo znát. Tým v úvodu sezóny znovu dlouho prohrával a bodů měl jak šafránu. Na první vítězství čekal polovinu podzimu, padl i v derby s Lipovou, když závěrečný zápas o pomyslných šest bodů pro ně skončil prohrou 0:1. Tým se zkrátka podzimem protrápil se vším všudy, chyběly mu výsledky, chyběli mu hráči, chyběly také góly. Právě v jejich střílení se Kralice neskutečně soužily. Nepomohl příliš ani příchod Pavla Hlocha, který zapsal jen jednu trefu. Tým pak během podzimu měnil i kouče, když Milana Nekudu nahradil Petr Navrátil. Ani jeho příchod však tým nepozvedl ze dna tabulky, kde nyní také přezimuje. Cíl do jara? Jasný, posílit a udržet se. Loni totiž Kralice v přeboru zachránila epidemie koronaviru, tentokrát ale tolik „štěstí“ mít nemusí.

Lipová na první pohled vypadá naopak dobře, výběr kouče Růžičky je v klidném středu tabulky. Jenže postavení v ní nehovoří o všem. Klub se nutně musí dívat na nynější pozice v kontextu předešlých tří sezón. A ty byly mnohem úspěšnější. Ročník 2018/2019 tým završil postupem z I.A třídy, Lipová jásala. V dalších dvou letech mužstvo excelovalo v krajském přeboru. Situace nyní je horší. Střed tabulky je pro ambiciózní a doposud úspěšný tým, který navíc oproti loňsku spíše posílil, dost málo. Jenže taková je realita. Podobně jako Kralice, tak i Lipová se hodně trápí v zakončení. Obruča s Přikrylem nebo Holešinský tolik tentokrát nepálili. Pouze Tomáš Fialka se v dobrém smyslu vymykal. I jemu však zvlhl ke konci podzimní části střelný prach.

Pro oba týmy tak zimní přestávka přišla vhod. Kralice mají nyní dost prostoru na posilování a celkovou konsolidaci. Lipová si zase může sednout a potrénovat. Zejména – ale ne pouze – zakončení. Oba týmy prostě mají co zlepšovat.

 

Podrobné hodnocení týmů najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které je v prodeji od pondělí 29. listopadu