„Je to marné, je to marné, je to marné…,“ povzdechl si Ladislav Smoljak v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje! My ovšem nezabrušujeme do kinematografie. Ale slova si tentokrát vypůjčujeme, protože se přesně hodí na stav hledišť napříč Českou republikou. Respektive jejich obsazenost.

Situace je totiž opravdu zoufalá. Podzim je zpočátku vždy návštěvnicky slabší. Letošek byl ale extrém. Na derby se nechodilo, na atraktivní soupeře taky ne. Kde chodilo tři sta diváků, tam se nic moc nezměnilo. Jinde ale ze dvou tisíc zbyla polovina.

A pak přišly vládní restrikce. Nejprve stopka neočkovaným a zároveň neuznávání PCR testů pro dospělé. Jen krátce poté omezení na tisíc fanoušků, přičemž se dokonce uvažovalo nad polovinou. Průšvih byl tedy na světě.

Vidět to bylo už v duelu s Benátkami. To sice není nijak moc zajímavý, ale přesto pouze necelých čtyři sta diváků? To je otřesné, hrozné, strašné. Ne v Kadani, Benátkách nebo v Porubě. Ale v Prostějově! Jestřábi jsou zvyklí na úplně jinou návštěvnost. Trend však pokračoval i proti Šumperku. Ve Večerníku jsme se dohadovali, kolik lidí přijde, zda respektive dorazí ona hraniční „tisícovka“. Vyhrál jsem, bohužel, když jsem tipoval jsem sedm set diváků.

Co říct závěrem? Snad jen popřát sportu i nám všem jen to dobré. Za poslední rok a půl už jsme si totiž asi každý užili dost.