Tak budou nebo nebudou delší vánoční prázdniny? Na otázce posledního školního týdne kalendářního roku se totiž nedokáže shodnout nikdo. Ani vláda, ani hejtmani, ani samotní ředitelé základních a středních škol. Svým způsobem se jedná pouze o tři dny, které rozhodně nepatří přesně do kategorie klasických výukových a přesně zde je vidět, jaký je v současné situaci rozkol na všech postech.

Předchozí vlny pandemie provázel především chaos. Ten se zatím, jak se zdá příliš neopakuje, ale místo něj zde na sebe naráží řada protichůdných názorů a po volbách se zodpovědnost předhazuje ze strany na stranu, a to taky neznačí nic dobrého, protože doba nejistoty už tak trvala příliš dlouho.

Dá se rozumět argumentům oběma stranám barikády, ale nějaký závěr přece musí a také už měl přijít. Na jednu stranu by se před letošními svátky mohlo díky prodloužení prázdnin dostavit i zpomalení epidemie na začátku příštího roku, což se loni vládě opravdu nepovedlo. Navíc, když se jedná o pouhé tři dny, kde se i ve školách objevuje daleko více vánoční tématiky a učení je tak trochu na druhé koleji. Je tu ale i druhá strana mince. Pro rodiče by to znamenalo komplikace ohledně hlídání a každý den mezi vrstevníky po posledním roce a půl může mít cenu zlata.

Ať už to ale dopadne, tak či onak, už mělo být dávno rozhodnuto. Varianta na poslední chvíli totiž nemůže znamenat nic dobrého ani z jednoho úhlu pohledu a přinese zase jen komplikace.