Nedlouho po finálovém klání ženského Billie Jean King Cupu (dříve Fed Cupu) proběhlo i závěrečné vyvrcholení mužského Davis Cupu. Rovněž nově turnajovým způsobem a také s českou, potažmo prostějovskou účastí, za níž se chci krátce ohlédnout.

Na rozdíl od něžného pohlaví nepatřil chlapský výběr ČR ani zdaleka mezi největší favority, naopak platil za jednoho z outsiderů. Přesto dokázal v základní skupině potrápit jak Francouze, tak Brity, tedy papírově (rozuměj žebříčkově) mnohem silnější týmy.

Za TK Agrofert PV se na vzdorování kvalitním soupeřům podíleli pod vedením nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila dva Jirkové. Mladý Lehečka se odvážně rval a ve dvouhře i čtyřhře nebyl daleko od dílčího překvapení. Starší Veselý naopak znovu potvrdil, že lepší výkonnostní časy v jeho případě už asi nepřijdou.

Celkově bych vystoupení našeho národního výběru v letošním DC nehaněl, ale na druhou stranu ani příliš nepřeceňoval. Naději pro budoucnost určitě znamená, ovšem před talentovanými nadějemi ještě zůstává trnitá cesta nahoru.