Už několikrát jsme zde psali jako o Prostějově – městě sportu. Tohle přízvisko se objevuje často. Aby taky ne, působí zde hokej, fotbal, tenis, basketbal či florbal. Často na té nejvyšší úrovni.

Jedna věc jsou však sporty, druhá sportovní zázemí. A zde už to zdaleka taková sláva není. Atletický stadion? Je a není. Je, existuje. A není proto, že nesplňuje potřebné parametry. Totéž se pak dá říct o bazénu, o jehož budoucnost se už skoro pět let vedou spory. Vášně jitřilo také postavení Národního sportovního centra, stejně jako umístění nové sportovní haly v ulici Vápenice.

Mezitím, co se v Prostějově ztěžka řeší, kam se sportovci, mnohde jinde se už posunuli. Příklad? Třeba Vrbátky, které vybudovaly velkou sportovní halu a chystají venkovní hřiště. Nebo Čechy pod Kosířem. Ty halu už deset let mají. Nyní se rovněž připravují na velký venkovní areál. A úvahy o budoucnosti víceúčelového sportoviště zaznívají i z Konice.

Prostějov pro některé sporty nabízí velmi solidní zázemí. Ohledně multifunkčních venkovních sportovišť a krytých hal splňujících parametry už to ale tak slavné není. Je tak možná na čase se ptát, kdo z koho si má vzít příklad. Venkov z Prostějova? Nebo snad Prostějov z venkova?