Po čase se znovu vracím k dílčímu rozboru toho, jak zrovna vypadá rozložení sil v nejvyšší české soutěži volejbalistek. Situace se totiž průběžně mění podle momentální formy jednotlivých družstev, ale k žádným dramaticky velkým posunům nedochází.

Například bezpečně vedoucí Dukla Liberec měla před časem trochu slabší období, kdy ztratila po bodu s Ostravou i Olympem, podlehla Šelmám 1:3, Olomouci dokonce 0:3. Následně však vydrtila další tři soupeře 3:0 (například Šternberk 75:31 na míče!) a potvrdila roli největšího favorita na titul, průběžné pořadí vede o šest bodů.

Na druhé místo zaslouženě proniklo KP Brno, jež těží z dravosti převážně mladého a velmi širokého kádru zlepšujících se hráček. Naopak dlouho výborná Ostrava šla poslední dobou výkonnostně dolů, udržet v daném personálním složení tak vysoký herní level pro ni asi nebylo reálné.

Podle mínění některých odborníků by se nestalo žádným překvapením, kdyby ji během nadstavbové části UNIQA extraligy žen ČR 2021/22 předstihla i čtvrtá Olomouc, byť cizinky tvořící takřka celou sestavu UP evidentně nejsou nijak zázračnými akvizicemi. Osobně pak věřím, že na TJ může zaútočit také VK Prostějov, zvlášť po doplnění soupisky o Kláru Faltínovou (a Pavlu Meidlovou).

Ačkoliv Šelmy Brno před Vánocemi dvakrát zdolaly zesláblé Severomoravanky, na víc než současnou šestou pozici už těžko dosáhnou. Hodně mladý Olymp Praha bude nejspíš rád za udržení sedmé příčky, zatímco osmý Šternberk a devátý Frýdek-Místek si to rozdají o poslední postupový flek do play-off. Letos slaboučký Přerov zůstane beznadějně poslední, a jestli alespoň jednou zaboduje, bude slavit.

Definitivní razítko na konečná umístění pak pochopitelně dají až závěrečné vyřazovací boje.