V době prvotní covidové paniky během roku 2020 docházelo k hromadnému rušení či odkládání sportovních zápasů, turnajů, akcí a celých soutěží. Což se týkalo i globálních podniků obřího významu, viz například neuskutečnění hokejového mistrovství světa nebo přesunutí fotbalového evropského šampionátu, dokonce i letních olympijských her na rok 2021.

V následujících měsících se celá společnost řízená diktátem protiepidemických opatření postupně naučila žít a fungovat tak, aby se znovu mohlo hrát, sportovat. A vypadalo to, že další rušení v případě akcí celoplanetárního dopadu snad už nehrozí. Než přišlo MS U20 v ledním hokeji teď na přelomu letopočtu.

Stačilo říct omikron a kvůli několika pozitivně testovaným jednotlivcům v některých týmech byly nejprve zkontumovány tři duely, načež direktoriát turnaje šmahem odpískal celé klání. Fakt, že „nakaženým“ hráčům zdravotně nic nebylo, v dnešní době vykloubené z normálu samozřejmě nikoho nezajímá. A sportovní hledisko jde zase stranou před záměrně přiživovaným strachem.