Po sportovní stránce se má Prostějov rozhodně čím chlubit. Úspěchů na okresní město tu najdeme opravdu spoustu, díky jejich reprezentaci je „o nás“ slyšet. Nemalou zásluhu na tom mají i dva u nás nejsledovanější sporty, tedy fotbal s hokejem. Jenže vedle úspěchů stojí i jedna skutečnost, na kterou se příliš nepoukazuje, a tou je mládež.

Po výsledkové stránce se dá klubům jen těžko něco vyčítat. Oba bojují v horní polovině svých tabulek, a i výkony snesou přísnější měřítko, ale podstatná věc tomu schází. Chybí tam odchovanci, ať se to někomu líbí, nebo ne, je to jasný záporný bod.

Otázka, proč zde odchovanci nejsou, není zcela namístě, spíše by se slušelo zeptat, proč není možná jejich výchova? Za poslední sezóny se jen těžko hledají jména, která si prošla už mládeží v obou klubech. Smutná, ale pravdivá vizitka. Přitom v Prostějově těch talentů nacházíme stále dost.

Samozřejmě už i u mládeže to není jen o sportu samém, ale o řadě financí a velkému zápřahu trenérů, hráčů a rodičů. Určitě však existuje cesta, jak se z tohoto téměř nulového stavu dostat. A pokud se to podaří, bude to znamenat jedině pozitivní vizitku nejen pro kluby, ale i celý region.