Jako s „popelkou“ zacházeli v posledních dvou letech politici se sportem. Zvláště se sportem amatérským a mládežnickým. Obvykle se právě toto odvětví nacházelo první na ráně. A jakmile začalo být s koronavirem ouvej, tak nazdar: vše zavřeno, zakázáno, umrtveno.

Určitou útěchou mohlo být, že kabinet Andreje Babiše vystřídala vláda Petra Fialy. Už před volbami totiž představitelé nové vládní garnitury hovořili o tom, že například dospělí sportovci se budou moci prokázat při zápasech a závodech i PCR testem, což rozhodnutím Babišovy skvadry nebylo možné.

Jenže měsíc utekl a PCR testy nadále nejsou uznávané. Proč? Ministr Válek se zaklíná omikronem. Prý je potřeba připravit se na tuto mutaci a kapacity PCR by tak neměly směrovat do sportu.

Rozčarování je ale v tomhle případě namístě. Zdá se, že šlo opět o jeden z tradičních předvolebních slibů, které se následně měly minout s realitou. Roztrpčení sportovců přitom narůstá. Zatímco část soutěží napříč sporty je přerušená, jinde se zkrátka modlí za to, aby byli na halách (případně na hygienách) shovívaví. A hrají, jak se dá.

Je sice pravda, že obvykle má nová politická reprezentace pověstných sto dnů hájení. Až poté se mohou řešit první výsledky. Přesto si – a to dokonce jako volič jedné z koalic – neodpustím jedno hořké povzdechnutí. Sportovci znovu ostrouhali.