Velice interesantní. Takový byl podzim v podání týmů z Prostějovska, které působí v I.A třídě Olomouckého KFS ve skupině B. O místo na výsluní se jich pralo pět. Nebyla tak nouze o derby a chvíle, kdy se hráči v soupeřících týmech dobře znali. A došlo také na překvapení.

To první přinesly Čechovice. Ani ne tak v tom, že hrály znovu v tabulce nahoře. To už v minulých sezónách se pohyboval tým okolo druhého či třetího místa a předváděl kvalitní hru. Uplynulý podzim byl ale mimořádný. Ač ho celek z Čechovic zahájil prohrou, následná utkání, zejména vysoké výhry nad Novými Sady a následně s Dubem nad Moravou, dodaly týmu potřebné sebevědomí. V čele s někdejším druholigovým fotbalistou Janem Šteiglem šel neochvějně za prvním místem tabulky, které pak už bez problému udržel.

Druhým nejlépe umístěným celkem je Kostelec na Hané. Mužstvo bylo znovu jedním z nejmladších v celé soutěži. A taky jedním z těch, které mají ambice vysoko. Nakonec zůstalo mírně za očekáváním. Určitě pro trenéra Keluce, který hovoří o útoku na třetí místo. A proč ne? Tým je mladý, jeho kostra spolu hraje přitom dlouho. V kádru jsou šikovní fotbalisté i nemálo střelců. Kostelec však doplatil na nevyrovnané výkony, nicméně ukázal, že se směle může prát o výhry i s těmi nejsilnějšími celky.

Hned za ním se umístil Plumlov. Sedmé místo je po dvou letech trápení skvělé. „Ale ne překvapivé,“ upozorňuje záložník Jiří Kiška. Plumlov přesto patřil k týmům, s nimiž možná někteří tolik nepočítali. Jenže to udělali chybu, tým, který převzal před sezónou hrající kouč Miroslav Takáč, se mohl spolehnout na dobře pracující defenzivu a zodpovědnost ve hře. Ne nadarmo, jsou Pplumlovští označováni za mistry defenzivního fotbalu. Výsledkem je nejméně inkasovaných branek ze všech týmů I.A třídy skupiny B. A také to, že mužstvo průběžně sbíralo body. Při současné pohodě přitom nemusí být současný stav konečnou.

Úplně ve špatném nakonec na podzim nebudou vzpomínat ani v Určicích. Ty začaly neslavně a až do poloviny první poloviny ročníku 2021/2022 se vesměs trápily. Nízký počet hráčů i řada inkasovaných branek pořádně poznamenaly konečné umístění. Horší střed tabulky je ale nakonec vlastně ještě úspěch. Z pěti zástupců Prostějovska je tento tým jediný, který měnil trenéra, i když ne tolik kvůli výsledkům, hlavně kvůli přesunu Davida Kobylíka o dvě patra výše. Po nástupu Petra Gottwalda se tým trochu zvedl. A sedl mu i los, jenž mu přihrál spíše slabší celky. Po polovině října byl udělán základ pro klidné jaro.

Posledním pátým týmem z Prostějovska, který se představil v soutěži, je Protivanov. Bohužel se tomuto mužstvu na podzim vůbec nedařilo. Ostatně ani v minulých letech to nebylo úplně ideální, letošek ovšem zatím Protivanov uvrhl do nemalé krize. Je už nyní jasné, že bude bojovat ze všech sil o udržení. Tým skoro nedával branky, a i když se během utkání vesměs dokázal dostat do zápasu a potrápit třeba tou dobou o tři branky vedoucí Čechovice, na body to obvykle nestačilo. Na jaře tak protivanovské fotbalisty čeká tvrdý dril a plno stresu.