Policisté uprostřed minulého týdne informovali o nebývalém a až úsměvném případu, který se odehrál už před více než dvěma týdny. Manželka seniora z Dřevnovic nahlásila jeho zmizení. Do pátrání po pohřešovaném se zapojili policisté dvou krajů včetně psovodů. Akce nakonec skončila úspěšně, policisté opilého muže našli v příkopu vedle silnice několik kilometrů od domova. Ovšem pouze jeho, poník zmizel, se kterým se vydal na dlouhý špacír. Až posléze policisté přišli na to, že senior koně vyměnil za flašku slivovice!

 

V sobotu 21. listopadu po dvacáté hodině se na lince tísňového volání ozvala zoufalá prosba o pomoc. „Přijali jsme oznámení o pohřešování čtyřiasedmdesátiletého seniora z Dřevnovic na Prostějovsku. Žena uvedla, že její manžel odešel z domu na procházku s poníkem toho dne v patnáct hodin, a ještě se nevrátil,“ sdělil František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Jak policisté od nešťastné manželky pohřešovaného zjistili, na procházky s poníkem prý chodí běžně, ale většinou jen v okolí bydliště a dosud se vždy vrátil. „Vzhledem k věku pohřešovaného a s ním souvisejícím zdravotním stavem a povětrnostním podmínkám policisté místně příslušného obvodního oddělení v Němčicích nad Hanou okamžitě zorganizovali pátrací akci. Kromě policistů územního odboru Prostějov se jí zúčastnili také psovodi olomouckého krajského ředitelství a policisté Krajského ředitelství Jihomoravského kraje,“ popsal policejní mluvčí následná rozsáhlá opatření.

A právě na území sousedního kraje se již před jednadvacátou hodinou začala celá věc rozplétat. „Mezi obcemi Dřevnovice a Chvalkovice na Hané byl v silničním příkopu nalezen senior, který odpovídal popisu pohřešovaného. Prvotní podezření, že se stal obětí dopravní nehody, bylo bezprostředně vyloučeno. Sám muž sdělil, že do příkopu spadl poté, co byl oslněn protijedoucím vozidlem. Když se prokázalo, že se jedná o pohřešovaného muže, bylo pátrání odvoláno,“ oddechl si Kořínek

Jaká byla pointa šťastného nálezu pohřešovaného? „Dalším šetřením policisté zjistili, že vliv na pád muže do příkopu měl zřejmě také požitý alkohol. Provedenou dechovou zkouškou u zjevně opilého muže změřili hodnotu 1,8 promile alkoholu v dechu,“ prozradil mluvčí.

Co se ale stalo s poníkem, kterého muž podle jeho manželky vyvedl na procházku? „Třešničkou na dortu celého případu pak bylo zjištění, kam se poděl poník a kde muž přišel k alkoholu. Jak sám přiznal, koně vyměnil za láhev slivovice a tu potom vypil. Po vyšetření na místo přivolanými záchranáři byl muž vrácen k manželce a akce byla ukončena,“ pousmál se nad šťastným koncem František Kořínek.