Mateřská láska a obavy o syna, kterého prostějovští policisté zadrželi v souvislosti s násilnou trestnou činností, přivedly minulý týden na policejní služebnu do Prostějova pětačtyřicetiletou ženu. K její smůle ovšem i ji už měli policisté ve svém hledáčku, protože se dopustila závažného protiprávního jednání. A tak se stejně jako její devatenáctiletý povedený synáček ocitla také ona v chládku policejní cely!

Matka je v současné době obviněná z trestných činů krádeže a porušování domovní svobody, stejně jako její osmadvacetiletý komplic, kdy oba po provedených procesních úkonech skončili ve vazební věznici v Olomouci. Spolu totiž okradli seniorku v obci Soběsuky!

„Minulý týden přijeli vozidlem Škoda Octavia společně do uvedené vesnice a po předchozí domluvě pachatelka oslovila třiaosmdesátiletou seniorku s historkou, že má žízeň a zdali by jí nemohla dolít vodu do láhve. V dobré vůli šla starší žena do domu a pachatelka ji bez pozvání následovala až do kuchyně. Po naplnění láhve vodou se společně vrátily na předzahrádku domu, kde si s ní žíznivá žena povídala a zabavila ji. V tu dobu se tam objevil i její společník, který vstoupil do domu a vyšel do prvního patra. Tam ho v jedné z obytných místností přistihla vnučka poškozené a tak vzal rychle zpátečku. Ještě předtím, ale stihl odcizit bižuterii za 2 500 korun,“ popisovala čin lidských hyen Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Cizích osob si naštěstí všimla náhodná a pohotová svědkyně, která si podezřelé vyfotila na mobilní telefon ve chvíli, kdy odcházeli z domu. „Díky tomu jsme rychle odhalili totožnost obou pachatelů a rozběhlo se pátrání netuše, že podezřelá přijde sama a bude se od policistů dožadovat vysvětlení, proč zadrželi jejího syna, který je nevinný a nic neudělal. Spravedlnosti neunikl stejně tak i její společník, kterého jsme také ten samý den zadrželi. Oba dva mají za sebou trestní minulost a obviněný se navíc koncem letošního února vrátil z výkonu trestu odnětí svobody, které si moc dlouho neužil,“ konstatovala mluvčí krajské policie.

A jak to bylo se synem, za kterého přišla obviněná na služebnu orodovat? Ten se dopustil násilného trestného činu ve stejný den, kdy matka se společníkem okrádala seniorku v Soběsukách! „Na ulici A. Slavíčka v Prostějově oslovil mladou ženu s dotazem, kolik je hodin a zda nemá cigaretu. Žena mu stroze odpověděla a zrychlila krok, aby ji neobtěžoval. Mladík se nenechal odradit, poškozenou doběhl a chytil ji za rameno. Když se k němu otočila, zpozoroval v její ruce peněženku, kterou se jí snažil vytrhnout. Začali se o ni přetahovat a poškozená přitom volala o pomoc. Násilník do mladé dámy strčil takovou silou, že upadla na chodník. Tohoto okamžiku využil ve svůj prospěch a peněženku s finanční hotovostí 6 600 korun, zlatým náramkem, doklady a dalšími drobnostmi jí vzal a dal se na útěk. Napadená to nevzdala a za pachatelem se rozběhla. Přitom nás telefonem kontaktovala prostřednictvím linky 158 a informovala o únikové cestě pachatele. Do pěti minut bylo po všem, podezřelého hlídka zadržela v Kolářových sadech,“ informovala Miluše Zajícová s tím, že mladík při svém krátkém úniku stihl peněženku otevřít, vzít z ní část hotovosti a odhodit do koše, kde byla později nalezena. „Jakmile spatřil hlídku, která ho pronásledovala, zbavil se i odcizených peněz. Nakonec skončil v poutech a na policejní služebně. K činu se přiznal a uvedl, že je uživatelem návykových látek a peníze potřeboval na nákup drog. Nejednalo se o první závažný skutek tohoto mladíka. Na svém kontě už má jedno loupežné přepadení, za které byl v minulosti pravomocně podmíněně odsouzen ještě jako mladistvý. V cele si pobyl necelé dva dny a po sdělení obvinění ze zločinu loupeže, za který hrozí až desetiletý trest odnětí svobody a po provedení všech potřebných úkonů byl ze zadržení propuštěn. Jeho trestní stíhání, na rozdíl od jeho matky a jejího kumpána, je vedeno na svobodě,“ popsala druhou část případu Miluše Zajícová.