Místo zisku dluhy! Devětašedesátiletá seniorka z Prostějovska se nechala neznámým podvodníkem zlákat na vidinu nákupu akcií společnosti Agrofert. Poté, co zaplatila vstupní poplatek, se však nestačila divit. Svá bankovní data dala k dispozici člověku, kterého vůbec neznala. Ten využil příležitosti a na jméno poškozené sjednal půjčku na 331 000 korun. Tyto peníze pak využil podle svého. Pokud se policii podaří zjistit uvedeného podvodníka, ten bude muset počítat až s pětiletým odnětím svobody.

 

Na začátku celého případu stála naprostá důvěřivost, s prominutím i hloupost. Seniorka naletěla na nabídku od člověka, kterého předtím neznala. „Škodu přes 330 tisíc korun za sebou zanechal neznámý pachatel, který na konci srpna letošního roku kontaktoval devětašedesátiletou ženu z Prostějovska. Pod falešným příslibem nákupu akcií společnosti Agrofert ženu přesvědčil o investici, která nejprve zaplatila poplatek 5 500 korun za nákup akcií,“ uvedl Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Podle vyšetřovatelů se poté seniorka řídila dalšími pokyny domnělého falešného poradce, který jí dal instrukce k nainstalování aplikací AnyDesk, Revolut a Wise. Podvodník tak neoprávněně získal přístup do mobilního bankovnictví ženy. „Bez jejího vědomí sjednal půjčku ve výši 331 tisíc korun, kterou následně v několika částkách odeslal na různé účty,“ informoval dále Libor Hejtman s tím, že policisté po podvodníkovi usilovně pátrají. „Pachateli hrozí za trestné činy podvodu a neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací trest odnětí svobody na jeden rok až pět let,“ prozradil mluvčí krajské policie a na závěr přidal jeden vzkaz: „Apelujeme na občany, aby byli velice ostražití před lákavými reklamami neznámých společností nabízejících výhodné zhodnocení peněz. Nikdy neinstalujte do svých zařízení aplikace z nedůvěryhodných zdrojů nebo z podvržených odkazů. Do internetového bankovnictví se nepřihlašujte přes zaslané odkazy od neznámých lidí.“