Takhle se nechat obalamutit a okrást... Sběratel historických mincí z Prostějova pořádně sedl na lep, když se na internetu objevila nabídka ke koupi vzácné mince z dob Rakousko-Uherska. Muž nelenil a při elektronické dražbě investoval do nákupu celé jmění. Jaké však bylo jeho překvapení, když mu místo zlaté stokoruny z dob monarchie poštou přišla současná dvacetikoruna! Podvod už řeší prostějovská hospodářská kriminálka.

 

 Místo zlaté stokoruny s císařem za sto třicet tisíc přišla ocelová dvacetikoruna s knížetem. Právě o tento podvod se nyní zajímají detektivové hospodářské kriminálky. „Koncem minulého roku se na internetovém aukčním portálu objevila nabídka zlaté mince rakousko-uherské monarchie. Minci s nominální hodnotou 100 korun a podobiznou císaře Františka Josefa I. si vyhlédl třiačtyřicetiletý muž. Minci se mu podařilo vydražit za 130 080 korun, kteroužto částku formou bezhotovostní platby na účet prodejce také zaplatil. O radost z nákupu však přišel ihned po rozbalení zásilky. Sice se v něm opravdu nalézala mince, ale místo rakousko-uherského císaře na ní byl vyražen český kníže Václav. Jednalo se totiž o současnou oběžnou českou dvacetikorunu,“ popsal František Kořínek, tiskový mluvčí Policie ČR, územního odboru Prostějov.

Při současných technických možnostech, které vyšetřovatelé mají, by nemělo být problémem zjistit, kdo za podvodem stojí. „Prostějovští policisté věc šetří pro podezření ze zločinu podvodu. Za ten pachateli v případě dopadení a prokázání viny hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let,“ doplnil mluvčí prostějovské policie František Kořínek.