Jak jednoduše se dají napálit lidé disponující internetovým bankovnictvím, prokázal i případ z minulého týdne. A nejedná se o žádnou výjimku, každý týden policisté řeší hned několik podobných podvodů. Třiapadesátiletý muž z Prostějova se stal společně se svojí matkou obětí podvodníka, který ho prostřednictvím elektronické pošty upozornil na údajné prolomení bankovního účtu. Poté to šlo ráz naráz a v konečném důsledku přišla matka oznamovatele o 50 tisíc korun. Policisté po podvodníkovi pátrají, a pokud ho zjistí, hrozí mu až osmileté vězení.

 

„V pondělí 10. července se na prostějovské policisty obrátil třiapadesátiletý muž z Prostějova s podezřením, že došlo k prolomení bankovního účtu jeho matky. Jako disponent k účtu a osoba oprávněná s tímto účtem nakládat zareagoval minulý týden v pátek na e-mail, který přišel na jeho adresu. E-mail se jevil jako upozornění banky na končící platnost bezpečnostního klíče. Pro jeho prodloužení bylo potřeba otevřít přiložený internetový odkaz. Po jeho otevření byl muž přesměrován na stránku, která vypadala jako přihlašovací stránka do internetového bankovnictví,“ sdělila na úvod Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci. Jelikož web vypadal důvěryhodně, třiapadesátiletý Prostějovan zadal přihlašovací údaje. „Po potvrzení byl opět přesměrován. Tentokrát na stránku, kde byl vyzván k zadání údajů k platební kartě. To však již neudělal a internetový prohlížeč zavřel. O pár hodin později mu zavolala jeho matka s tím, že ji kontaktoval pracovník banky, který ji upozornil na podezřelou transakci na jejím účtu. Z účtu byla odeslána částka ve výši 50 tisíc korun. Protože ani syn, ani matka takovou transakci nezadávali, obrátili se na policii,“ uvedla dále mluvčí krajské policie Miluše Zajícová.

Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod, trestného činu neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací a trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. „Za to lze dle trestního zákoníku uložit mimo jiné trest odnětí svobody na tři léta až osm let,“ uzavřela Miluše Zajícová.