Při posezení s manželkou a kamarádem v jedné z prostějovských hospod poněkud přebral další chlapík, který začal vybuřovat. Zkrotit ho pak nedokázali ani přivolaní strážníci a zasáhnout tak musela až jeho rázná matka, která opilce zachránila před odvozem na záchytku a všechny ostatní před další inzultací. Co přesně se stalo?

 

Dva devětatřicetiletí chlapi si vyrazili předminulý pátek po práci na pivko. Jeden však nedodržel obligátní poučku „Bez bab!“ a vzal s sebou i o jedenáct roků mladší manželku. Navzdory tomu probíhal hospodský sedánek poměrně dobře. Ovšem jen do půlnoci. Po překlenutí do soboty 5. srpna začal situaci ovládat alkohol, zejména v hlavě muže, který si přivedl manželku. Mezi mužem a jeho ženou pak začalo docházet ke sporům...

„Dvě hodiny po půlnoci byla hlídka Městské policie Prostějov přivolána k řešení rozepře mezi mužem a ženou v jednom z prostějovských pohostinství. Při příjezdu na místo strážníci spatřili na zemi ležící ženu a dvojici postrkujících se mužů,“ uvedla Tereza Greplová, vedoucí skupiny prevence kriminality Městské policie Prostějov.

Hlídka oba neurvalce od sebe ihned oddělila, čímž zabránila jejich dalšímu vzájemnému napadání. Právě při vyšetřování události klidnější z mužů uvedl, že partner v souboji je jeho spolupracovník, s ním a jeho ženou si vyšli na pivo. Když prý ale tento spolupracovník začal svou ženu napadat, on se jí zastal, čímž způsobil to, že se agrese spolupracovníka obrátila proti němu.

Stejně starý agresor byl ve značně podnapilém stavu a nedařilo se mu své chování zcela kontrolovat. Běsnící muž se ale nehodlal uklidnit ani v přítomnosti strážníků. Znovu se pokusil napadnout jak kamaráda, tak svou ženu, kterou surově odhodil na služební auto mužů zákona. „Při opětovném pokusu o napadení kamaráda, odstrčil svou ženu na služební vozidlo a následně pěstí do vozidla i udeřil. Za pomocí donucovacích prostředků strážníci muže zpacifikovali. Teprve s nasazenými pouty se dotyčný muž začal zklidňovat,“ potvrdila Greplová.

Při provedené orientační dechové zkoušce u něj strážníci naměřili 2,7 promile alkoholu v dechu. „Když to muži oznámili s tím, že tudíž bude nocovat na záchytce, začal opět běsnit. V tu chvíli se ale na místo dostavila chlapíkova rázná matka, kterou se strážníkům podařilo telefonicky zkontaktovat,“ popsala vedoucí skupiny prevence kriminality Městské policie Prostějov zajímavou dohru celé rvačky.

Až v její přítomnosti tož bitkař zkrotl jako beránek a nechal se odvést domů. O dvacet roků starší maminka jej tak zachránila před odvozem do protialkoholické záchytné stanice. „Devětapadesátiletá žena si syna převzala a odvezla ho do svého bydliště,“ uvedla.

Jestli doma dostal od maminky vařečkou či řemenem na holou, už strážníci nezjišťovali. Z jejich pohledu je muž podezřelý z přestupku proti veřejnému pořádku, jelikož neuposlechl výzvy úřední osoby při výkonu její pravomoci a porušil noční klid i přestupku proti občanskému soužití. Za to ho čeká jednání u správního orgánu a nemalá pokuta.

A výsledek bitky? „Osmadvacetiletá žena zraněna nebyla. Při potyčce došlo ke zranění na ruce devětatřicetiletého muže-zachránce, který lékařské ošetření na místě odmítl,“ doplnila Tereza Greplová.