Se zajímavým případem vyšla uplynulý týden ven prostějovská policie. Již koncem srpna jela po cyklostezce vedoucí souběžně s Vodní ulicí v Prostějově osmasedmdesátiletá žena na jízdním kole, a aniž by cokoliv tušila, stala se obětí zloděje! Při jízdě totiž seniorku dohonil pětačtyřicetiletý recidivista a ze zadního drátěného košíku umístěného na jízdním kole jí sebral kabelku, ve které měla osobní věci jako dioptrické brýle, mobilní telefon, osobní doklady, peněženku s hotovostí 700 korun i platebními kartami a další drobnosti v celkové hodnotě necelých 5 000 korun. Co teď? Zatímco chmaták věřil, že má vyhráno a nikdo ho při lupu neviděl, šeredně se zmýlil…

 

Do hry totiž vstoupil mladík, kterému nebylo vůbec lhostejné, že darebák okradl ženu jedoucí na kole. Lapka měl smůlu, protože ho viděl student, který, jak se říká, nestrčil ‚hlavu do písku‘ a začal jednat. Nejprve běžel za okradenou ženou a volal na ni, avšak poškozená ho vůbec neslyšela a jela nerušeně dál. Mladík ale neotálel a ihned kontaktoval policisty na lince 158 a popsal, co se stalo. „Následně šel za zlodějem a sledoval cestu, kudy jde. V Bulharské ulici se zkontaktoval s hlídkou a muže jim popsal. Díky němu policisté do pěti minut, o ulici dál, podezřelého i s odcizenou kabelkou našli,“ popsala šťastný konec události Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie ČR v Olomouci.

Zloděj skončil v policejním vozidle v režimu zadržení a byl převezen na služebnu. „Policisté výtečníka dobře znali, protože se jedná o známého recidivistu, který má bohatě popsaný trestní rejstřík pro majetkovou trestnou činnost a má i značné zkušenosti s tím, jak to chodí ve vězení, protože část života v něm strávil. V době zadržení bylo po něm vyhlášeno celostátní pátrání z důvodu zjištění místa pobytu,“ prozradila Zajícová.

Notorickému recidivistovi bylo následující den, a to ve zkráceném přípravném řízení, sděleno podezření z trestných činů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku s možnou maximální tříletou trestní sazbou odnětí svobody.

Po všech provedených úkonech byl na příkaz prostějovského soudu dodán do výkonu trestu odnětí svobody za předchozí majetkovou trestnou činnost, za kterou byl odsouzen dvěma soudy v květnu a červnu tohoto roku. Dotyčný navíc figuruje a je podezřelý ze spáchání dalších šesti případů majetkové trestné činnosti, za které mu bylo taktéž sděleno podezření ze stejných trestných činů jako v uvedeném případě. Jednalo se o krádeže, kterých se dopustil v rozmezí od začátku června do svého zadržení. Ve všech případech ukradl věci, které měli poškození u sebe nebo ve své blízkosti a nevěnovali jim moc pozornosti. Ke krádežím využíval především větší prodejny v Prostějově. Pětkrát přišli dotyční o peněženky a jeden o mobilní telefon. V peněženkách měli okradení především hotovost, platební karty a také doklady a další drobnosti. Celková škoda, která jim vznikla, byla vyčíslena na necelých dvanáct tisíc korun,“ vypočítala ještě mluvčí krajské policie.