Jak je nebezpečné obchodovat přes internet, se během minulého týdne přesvědčily dvě ženy z Prostějovska. Obě byly podvedeny naprosto stejným způsobem. První poskytla neznámému zájemci o nabízené podprsenky veškerá data ke svému bankovnímu účtu. Stejně tak naletěla i druhá žena. Pak se obě divily, že jim zmizely desítky tisíc korun, aniž by k jakékoliv transakci daly svolení. Policisté z odboru hospodářské kriminality oba případy vyšetřují pro spáchání trestného činu podvodu. Po pachatelích se intenzivně pátrá.

Obě ženy zveřejnily během uplynulého týdne inzerát s nabídkou zboží ve stejné aplikaci. První nabízela k prodeji značkové sportovní podprsenky. „Netrvalo dlouho a ozval se zájemce. Podle požadavku zaslala svůj e-mail, kam jí přišel odkaz, který ji přesměroval na stránky bank. Vybrala si tu svoji a přihlásila se včetně hesla. To ale hlásilo, že je špatné a proto provedla jeho změnu. Následně jí začaly chodit SMS, že změnila heslo, deaktivovala a opět aktivovala Smart klíč. Po krátké době jí přišla z banky zpráva, že autorizovala platbu ve výši 49 000 korun na zahraniční účet. To ale bylo dílem neznámého pachatele, který platbu provedl bez jejího vědomí,“ informovala o prvním případu podvodu Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouc.

Druhý případ se odehrál jako přes kopírák. I v tomto případě žena nabízela k prodeji oblečení, na což zareagovali hned dva kupující. „S oběma byla v kontaktu a zaslala jim dle požadavku e-mail. Dál postupovala dle instrukcí a pokynů a vyplnila všechny údaje k platební kartě. To se stalo v úterý a hned následující den, tedy ve středu ráno, zjistila, že jí byly z účtu strženy dvě částky v celkové výši 34 397 korun,“ konstatovala Zajícová s tím, že oběma případy se zabývají kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality.