Bylo nádherné sobotní odpoledne, v Prostějově právě probíhaly Hanácké slavnosti a ve Wolkerově ulici byly středem zájmu několika set lidí především kolotoče. Klid a hodovou pohodu však najednou přerušil výkřik ženy středního věku. V tu chvíli totiž této dáme neznámý muž začal trhat z ruky kabelku, až se mu to po krátkém souboji s poškozenou podařilo. Pachatel loupežného přepadení se dal na útěk, protože jej okamžitě začalo pronásledovat několik lidí v čele s vojákem z povolání. Lupič nakonec neměl šanci, pronásledovatelé jej zadrželi a předali strážníkům městské policie.

Během hodové soboty by si zřejmě nikdo nepomyslel, že ve Wolkerově ulici dojde k násilnému trestnému činu. „V sobotu 16. září odpoledne jsme přijali oznámení od městské policie, že jejich hlídka má u sebe dvaačtyřicetiletého muže, který se ve Wolkerově ulici v Prostějově dopustil násilí vůči dvaapadesátileté ženě. Policisté na místě zjistili, že pachatel na chodníku před budovou místního bývalého klubu přiběhl zezadu k poškozené a vytrhl jí kabelku z ruky. Žena rychle zareagovala a chytila muže za oblečení, přitom upadla na zem, ale stále se držela. Dotyčný ji krátkou chvíli vláčel za sebou, pak se mu podařilo vysmeknout a utíkal směrem k Dolní ulici. Několik svědků události na něj křičelo, aby kabelku vrátil. Utíkal ale dál daným směrem a před nedalekou restaurací se schoval do křoví,“ popisovala čin v tu chvíli ještě neznámého zločince Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Lupič ale za chvíli z křoví u restaurace U tří bříz vyskočil a vydal se k budově strojní průmyslovky v Lidické ulici. Jelikož svědkem události byl i voják z povolání, začala tak honička. „Za násilníkem se pustil společně s dalšími muži a pachatele, který kabelku odhodil u průmyslové školy, dohonil, zadržel a předal hlídce městských strážníků v Dolní ulici. Strážníci nás potom o události informovali,“ sdělila dále Zajícová.

Následným šetřením bylo zjištěno, že zadržený chlapík pochází ze západu Čech a má toho již hodně za sebou. „Podezřelého muže z Chebska jsme převezli na policejní služebnu, kde skončil v cele. Dalším šetřením se zjistilo, že se jedná o recidivistu, jenž byl již za stejnou trestnou činnost v minulosti odsouzen a ve výkonu trestu odnětí svobody si odpykal uložený trest. Navíc je prověřovaný z dalších tří loupežných přepadení, kterých se mohl dopustit v jiných městech naší republiky,“ prozradila tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje s tím, že s násilníkem bylo zahájeno trestní stíhání a bylo mu sděleno obvinění z trestného činu loupeže a trestného činu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku až s desetiletou trestní sazbou odnětí svobody. „Odcizená kabelka, v níž se nacházela finanční hotovost 7 200 korun, dioptrické sluneční brýle, mobilní telefon, klíče, doklady a platební karta, byla vrácena s celým obsahem poškozené ženě. Z naší strany byl na státní zastupitelství vydán podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby, který byl akceptován, a soudce rozhodl o jeho vzetí do vazby,“ uzavřela Miluše Zajícová.