Hodně rušno bylo předminulou sobotu v noci na jedné z prostějovských ubytoven. Policejní hlídky tam dorazily chvíli poté, co se do křížku dostali dva ubytovaní cizinci. Devětadvacetiletý muž zde zřejmě pod vlivem alkoholu napadl mnohem staršího krajana. Fyzické napadení však nebylo to jediné, k čemu v ten večer došlo. Oba totiž byli „čerstvě“ po mzdě, což byl hlavní důvod jednání mladšího z obou mužů. Za uloupení necelých třiceti tisíc korun mu teď hrozí až deset let kriminálu!

Nejedno pivo a nejeden stakan kořalky prolili hrdly dva cizinci (29 a 64 roků) z východu, zapíjející výplatu v jedné z prostějovských hospod. Po návratu na ubytovnu, šel starší z mužů spát, v mladším však probudil alkohol v žilách zvyky z domoviny, a vydal se za starším krajanem, aby ho okradl.

Podle informací Večerníku šlo o dva muže ukrajinské národnosti, kteří legálně pracují v jedné z prostějovských firem. Policisté se ale k původu lupiče ani jeho oběti nechtěli vyjadřovat. „Jednalo se o dva cizince,“ odpověděl radikálně a stroze na dotaz Večerníku, zda se jednalo o Ukrajince, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého Libor Hejtman.

K čemu tedy v onen osudný večer v sobotu 21. října došlo? Mladší muž staršího soka nejprve surově zmlátil, což nebyl pro statného agresora problém, neboť souputník byl značně znaven alkoholem. Následně mu z kapsy kalhot sebral 30 000 korun. Moc si jich ale neužil. Krátce po činu ho totiž zadrželi přivolaní policisté. „Vyšetřovatel muže obvinil ze zvlášť závažného trestného činu loupež. Zároveň podal okresnímu státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí muže do vazby, který soudce akceptoval,“ prozradil mluvčí krajské policie.

Vzduch cezený vězeňskou mříží může agresívní cizinec dýchat až dlouhých deset let, minimum jsou dva roky.