Člověk se až kolikrát diví, kam až lidská důvěřivost a hloupost mohou dojít. Přestože nás denně několikrát varují v televizích i jiných médiích před podvodníky, mnohým lidem opravdu není snad pomoci. Také minulý týden řešili policisté další internetový podvod, jehož obětí je starší muž z Prostějova.

Nejdříve mu neznámí lidé zavolali, že vyhrál statisíce korun, poté senior přišel o celoživotní úspory. Ostatně v případě těchto podvodů je to stejné, jako byste hrách na stěnu házeli…

Neuvěřitelnou míru prostoduchosti tentokrát předvedl postarší muž z Prostějova. Nechal se totiž až příliš jednoduše zlákat vidinou snadného zisku, když mu v krátkém časovém rozpětí volali neznámý muž a žena s tím, že vydělal nějaké peníze na kyberměně a zapomněl si je vyzvednout. Jenže senior sedl na lep internetovým podvodníkům.

„V pátek 17. listopadu jej kontaktovaly dvě neznámé osoby, nejprve žena a poté muž, kteří jej informovali o nevyzvednutých penězích z investic Bitcoinu v hodnotě 331 tisíc korun. Poškozený se rozhodl pro výběr peněz a pachatel jej přiměl k tomu, aby si nainstaloval do mobilního telefonu požadovanou aplikaci a přihlásil se do svého internetového bankovnictví,“ sdělila Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Senior z radosti, že vyhrál tolik peněz, poskytl podvodníkům vše, oč jej žádali. „Tím se podvodníci dostali k jeho účtům a instruovali jej, aby z nich provedl bankovní transakce. Prostřednictvím vzdáleného přístupu k jeho mobilnímu bankovnictví navíc sjednali bankovní úvěr na kreditní kartě ve výši třicet tisíc korun. Muž provedl v několika operacích převod peněz na jiné účty a přišel tak o necelých čtyři sta šedesát tisíc korun,“ popsala mluvčí krajské policie.

Teprve když s ním údajní bankéři přestali komunikovat, došlo podvedenému, že letos bude mít hodně smutné Vánoce. Vše tedy oznámil na policii. „Případ vyšetřujeme hned pro tři trestné činy související s internetovou kriminalitou,“ sdělila k události Zajícová.