Tak si představte, že jako řidič nemáte v pořádku doklady a ani vozidlo, kterým zrovna jedete, nemáte správně podle předpisů přepsáno na sebe. A v tom se pozdě večer za vámi objeví policejní hlídka s rozsvíceným a blikajícím modrým majákem... Co uděláte? Většina z nás samozřejmě policejní autohlídce zastaví i s vědomím toho, že je se stane malér. Ovšem dvaadvacetiletý mladík v zánovním bavoráku zareagoval na danou situaci úplně opačně. Policejní hlídce začal ujíždět a začala pravá honička v severní části Prostějova.

 

„V pondělí 22. dubna ve večerních hodinách prováděli dopravní policisté hlídkovou činnost v Prostějově a chtěli zkontrolovat řidiče vozidla BMW, které jelo směrem na Českobratrskou ulici. Hlídka se vydala za vozidlem se zapnutým majákem a zapnutým nápisem ‚Stop, policie‘. Řidič ale zareagoval jinak, než měl. Místo toho, aby zpomalil a zastavil, tak šlápl na plyn a začal hlídce ujíždět,“ sdělila Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci.

Policisté vozidlo pronásledovali a jeli za ním dál ulicemi V. Outraty, Tovačovského, Barákova, Hybešova a poté na ulici Močidýlka do oblasti garážového komplexu, kde se jim na chvíli ztratil z dohledu. „Řidič situace využil, vyběhl z vozidla a nechal ho opuštěné na přilehlém travnatém poli. Na místo se sjely další policejní hlídky, včetně psovoda, k propátrání okolí. Hledání ale netrvalo dlouho. Uběhlo přibližně patnáct minut a mladík se sám přihlásil na linku 158, kde sdělil, co provedl. S policisty z oddělení hlídkové služby se pak vrátil zpátky k vozidlu. Předložil všechny doklady, kromě řidičského průkazu. Ten byl totiž důvodem, jak sám uvedl, jeho ukvapeného a nepromyšleného jednání,“ řekla Miluše Zajícová s tím, že mladík policistům řekl, že se zalekl policejního vozidla a následné kontroly, protože věděl, že nemá doklady v pořádku a že nestihl ani přepsat asi před měsícem zakoupené vozidlo, proto začal ujíždět. „Následná kontrola jen potvrdila, že dvaadvacetiletý muž opravdu není a nikdy nebyl držitelem řidičského oprávnění. Dechová zkouška vyloučila, že by řídil pod vlivem alkoholu. Jeho přestupkové jednání bylo sepsáno a bude ho řešit příslušný správní orgán,“ uzavřela mluvčí krajské policie Miluše Zajícová.     

Proti nebezpečnému lumpovi zasahovala ochranka marketu ve Zlaté bráně v Prostějově a následně i policisté minulé pondělí odpoledne. Recidivistovi se nejdříve nezdařil loupežný úmysl na osmdesátileté seniorce. Členové bezpečnostní služby ho chtěli následně zadržet, ale muž na ně vytáhl injekční stříkačku a vyhrožoval bodnutím. Nebezpečného recidivistu museli zpacifikovat až policisté.

„V pondělí 23. dubna odpoledne jsme byli přivoláni do marketu v ulici Dukelská brána v Prostějově. Muž ve středních letech se nejprve pokusil okrást osmdesátiletou seniorku, která zde byla na nákupu. Zezadu k poškozené přistoupil a snažil se otevřít zip její kabelky, kterou měla na rameni, úspěšný ale nebyl a tak odcházel s nepořízenou,“ informovala Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci.

Před vstupem do marketu byl muž zastaven třemi pracovníky ostrahy s tím, aby je následoval z důvodu pokusu krádeže, což odmítl, a navíc začal být agresivní. „Nečekaně vytáhl z kapsy injekční stříkačku s jehlou a začal jim vyhrožovat, že je bodne. Pracovníky tím zastrašil a z prodejny utekl. Vzhledem k místní znalosti policisté zjistili, že podezřelou osobou je několikrát odsouzený recidivista z Prostějova, který si část svého života odseděl ve vězení. V souvislosti s okolnostmi případu byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu krádež ve stadiu pokusu a nebezpečné vyhrožování s tříletou trestní sazbou odnětí svobody,“ sdělila dále mluvčí krajské policie Miluše Zajícová.