Kdo by zvláště v těchto těžkých dnech, kdy jsou uzavřené mnohé obchody, nevyužil k nákupu nejrůznějšího zboží internet a služby e-shopů? Jenomže není prodejce jako prodejce! Další obětí podvodníka je mladá žena z Bedihoště, která si objednala a zároveň předem zaplatila herní konzoli. Jakmile ale poslala na uvedený účet peníze, „obchodník“ zboží nedodal a ženě nebral ani telefon. Policie případ šetří jako podvod, ale i v případě zjištění hrozí dosud neznámému pachateli jen pokuta za přestupek...

 

„V druhém únorovém týdnu si osmadvacetiletá žena z Bedihoště na internetovém inzertním portálu vyhlédla použitou herní konzoli za částku 3 100 korun. S prodejcem se dohodla na platbě předem, což učinila bezhotovostně příkazem k platbě z účtu v neděli 14. února. Když zboží nedorazilo ani po týdnu a prodejce se stal nekontaktním, pochopila, že se jako už mnoho lidí před ní stala obětí podvodu a věc oznámila policistům,“ zkonstatoval František Kořínek, tiskový mluvčí Policie ČR, územního odboru Prostějov. Jak dodal, strážci zákona věc šetří pro podezření z přestupku proti majetku. „Za ten pachateli v případě dopadení hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun,“ doplnil František Kořínek. 

Podobných případů podvodů při nákupech online v Prostějově neustále přibývá a policisté apelují na veřejnost, aby byla velice opatrná. „Nakupování přes internet je stále oblíbenější, zákazník totiž nemusí nikam chodit a z pohodlí domova si objedná, na co si vzpomene. Takový nákup však skýtá mnohá rizika, obezřetnost je tak namístě. U e-shopů je dobré sledovat recenze na srovnávacích portálech a pokud jich je málo, je lepší se obchodu vyhnout. Také provozování kamenné prodejny a možnost případného osobního odběru zboží důvěryhodnost prodejce zvyšuje,“ sděluje mluvčí prostějovské policie František Kořínek s tím, že u služeb nabízejících možnost prodeje i fyzickým osobám je situace ještě o něco složitější. „U těch, které umožňují hodnocení prodávajících, je toto hodnocení také ukazatelem jejich serióznosti. U ostatních by měl být kupující zvláště opatrný a v případě jakéhokoli podezření od nákupu raději upustit. Mezi podezřelé okolnosti může patřit zejména výrazně nižší cena než obvyklá, vyhýbavé odpovědi prodávajícího k možnosti osobního předání či pouze e-mailová komunikace a nemožnost se s prodávajícím spojit telefonicky,“ upozornil František Kořínek.