Něco takového je přinejmenším hodně kuriózní... Krádež zlatého řetízku nahlásil policistům mladý muž. Respektive šperk na hlavním nádraží zapůjčil ženě, ta mu ho ale nevrátila. Vyšetřovatelé, kteří se do případu vložili, však brzy přišli na to, že oznamovatel není zrovna dvakrát věrohodným člověkem. Figuruje totiž v pěti desítkách jiných případů, které strážci zákona prověřují. Navíc ženě, která se měla obohatit o řetízek, poskytli průkazné alibi sami policisté!

 

„Ve středu 10. března přijali prostějovští policisté oznámení třicetiletého muže o krádeži zlatého řetízku. Řetízek v hodnotě třiadvaceti tisíc korun měl ženě, kterou znal jen křestním jménem a věděl o ní, že je ze Slovenska, půjčit předchozího dne kolem sedmnácté hodiny. Když mu pak řetízek podle dohody nevrátila, považoval to za krádež. Policisté se s mužem dohodli, že se později dostaví na obvodní oddělení a začali ve věci šetřit,“ pustil se do popisu případu František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje pro Územní odbor Prostějov.

Další okamžiky ale přinesly pro strážce zákona nejedno překvapení. „Již za několik desítek minut se podařilo zjistit nejen totožnost údajné zlodějky, ale také to, že oznamovatel v policejních systémech figuruje v nejméně padesáti šetřených případech! Když pak do databází zadali i jméno podezřelé, zjistili, že věc se zcela jistě neodehrála tak, jak ji popsal oznamovatel,“ pokračoval v genezi mluvčí s tím, že policisté v tomto případě poskytli ženě nařčené z krádeže alibi! „V době, kdy na vlakovém nádraží mělo dojít k zapůjčení řetízku, byla totiž osmatřicetiletá žena pro jiné své jednání zajištěna a podrobována výslechu na policejní služebně. Když se oznamovatel ani druhého dne na služebnu nedostavil, bylo šetření věci ukončeno,“ udělal pomyslnou tečku za případem František Kořínek.