Spadla klec, a už podruhé! Minulé úterý 30. března se prostějovští kriminalisté vydali zpestřit jednotvárné dny devětadvacetiletého muže z Prostějova, který nyní pobývá ve výkonu trestu odnětí svobody. Nejednalo se však o návštěvu přátelskou ani zdvořilostní, ale o cestu za účelem provedení procesního úkonu. Mladý chlapík totiž stačil ještě před uvězněním za dosavadní prohřešky spáchat dalších sedmadvacet lumpáren. Za ty mu nyní hrozí dalších pět let kriminálu navíc!

 

„Muž se ve vězení ocitl pro svou majetkovou trestnou činnost z minulého roku, kdy ho tam na patnáct měsíců po dobré práci policistů poslal Okresní soud v Prostějově. Uvedený soud proběhl v září minulého roku, ale odsouzený se nástupu do vězení aktivně vyhýbal. Místo toho raději pokračoval v trestné činnosti na různých místech Prostějova,“ podíval se trošku do historie celého případu František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje pro Územní odbor Prostějov.

Stopku nenapravitelnému zloději vystavili prostějovští kriminalisté 7. ledna, kdy ho vypátrali v bytě jeho prostějovské přítelkyně. „Muž se stačil jen rozloučit a pak už byl eskortován do vazební věznice v Olomouci, kde byl předán k výkonu trestu. Protože však kriminalisté muže podezírali z několika dalších skutků majetkové trestné činnosti, správně tušili, že se s ním brzy uvidí znovu. Tento den nastal v úterý 30. března a kriminalisté se na něj dobře připravili. Muže do vězení přijeli obvinit z celkem sedmadvaceti skutků majetkové kriminality,“ uvedl mluvčí prostějovské policie a vzápětí popsal, co všechno recidivista stačil ještě před nástupem do vězení spáchat. „Tohoto jednání se měl obviněný dopouštět v období od konce července 2020 a skončit mělo tři dny před jeho dopadením a umístěním do vězení. V období od konce července do poloviny září se měl obviněný hned čtyřikrát vloupat do jednoho zmrzlinového stánku v Plumlovské ulici. Když při čtvrtém vloupání nic cenného k odcizení nenašel, dal si do poloviny listopadu pauzu. Ve druhé polovině listopadu se pak měl vloupat do pěti automobilů, přičemž jen ve dvou případech se mu podařilo něco odcizit. Za prosinec muže policisté viní z šestnácti skutků. K dalším napadeným automobilům přibyla dvě odcizená jízdní kola, jedno elektrokolo a osm prodejen. Posledních dvou vloupání do vozidel se měl dopustit prvního. a čtvrtého ledna tohoto roku. Přestože v celkem jedenácti případech obviněný nic neodcizil, byla výše škod způsobených odcizením a poškozením souhrnně vyčíslena na 195 tisíc korun. Pod tíhou předložených důkazů se obviněný ke všem skutkům přiznal,“ konstatoval František Kořínek. 

Pokud bude obviněný muž z přečinů krádeže a poškození cizí věci vinným uznán i soudem, hrozí mu za uvedené jednání jeho již osmý trest odnětí svobody, tentokrát ve výši jeden rok až pět let.