Představte si, že koupíte dům, o jehož předchozím majiteli víte, že měl rád zbraně a pyrotechniku. A pak najednou na půdě najdete podezřelé věci, které připomínají munici! Přesně do této situace se dostal minulou středu muž z Drozdovické ulice v Prostějově. Okamžitě zavolal policii a pyrotechnici už na první pohled odhadli, že nález může být velice nebezpečný. Vždyť v domě našli granát a plastickou trhavinu!

 

„Ve středu čtrnáctého dubna dopoledne jsme přijali oznámení o nálezu věcí připomínajících vojenskou munici v rodinném domě v Prostějově-Drozdovicích. Na místo vyslaní policisté obvodního oddělení potvrdili, že nález by zřejmě opravdu mohl být nebezpečný, místo zajistili a přivolali policejní pyrotechniky,“ sdělil František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje pro Územní odbor Prostějov.

Mezitím se policisté dali do šetření. „Před příjezdem pyrotechniků zasahující policisté provedeným šetřením zjistili, že oznamovatel vyklízel dům, který koupil koncem minulého roku poté, co zemřel jeho předchozí majitel. Po zjištění, že měl veliký zájem o zbraně, na místo povolali také policejního psovoda se psem vycvičeným k vyhledávání zbraní a výbušnin. Další nebezpečné věci nalezeny nebyly a pyrotechnik tak zajistil asi sto gramů plastické trhaviny, ruční granát a patnáct rozbušek německé výroby. Následně byl nález odvezen k dalšímu odbornému zkoumání. Evakuace osob během zákroku nebyla nutná,“ prozradil a ujistil Kořínek.

Přestože je majitel zmíněné munice už po smrti, policisté případ i nadále vyšetřují. „Prostějovští kriminalisté věc prověřují pro podezření ze zločinu obecného ohrožení a přečinu nedovoleného ozbrojování. To vše s trestní sazbou odnětí svobody na tři roky až osm let,“ potvrdil František Kořínek.