Prostějovští kriminalisté lapají jednoho nenapravitelného zloděje za druhým. Minulý týden Večerník informoval o případu třicetiletého muže, který za sérii krádeží skončil rovnou ve vazbě. Světlo světa nyní spatřila další událost, která je skoro jako vystřižená přes kopírák. Policejní komisař zahájil trestní stíhání osmatřicetiletého muže z Prostějova jako obviněného ze dvou trestných činů, a to pro pokračující krádež a nedovolené opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku až s tříletou trestní sazbou odnětí svobody vzhledem k tomu, že se jedná o nenapravitelného recidivistu.

Operativním šetřením policisté zjistili, že se obviněný dopustil na území Prostějova hned plné desítky krádeží a ve všech využil okamžik, kdy majitelé neměli své věci pod kontrolou. Dále také kradl v obchodě, když za věci nezaplatil a prošel kolem pokladen, aniž by je uhradil. Těchto protiprávních jednání se dopouštěl od října přibližně do poloviny listopadu letošního roku a způsobil škodu za necelých 32 000 korun. „V prvním případě využil nepozornosti poškozené ženy, která skládala nákup do auta u prodejny v Okružní ulici, a ze sedadla spolujezdce jí ukradl batoh s věcmi. Poté ukradl z neuzamčeného vozidla v Pražské ulici koženou kabelu poškozenému muži, který stál u auta a telefonoval. Další krádeže se dopustil v Ruské ulici, kdy opět využil nepozornosti řidiče nastartovaného nákladního vozidla a během vykládání zboží z auta mu odcizil tašku s věcmi. Jeho posledním říjnovým počinem byla krádež na parkovišti u stavebnin v ulici Pod Kosířem, kde stejně jako v předchozím případě okradl řidiče vykládajícího zboží,“ popsala lumpárny již obviněného muže Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Začátkem listopadu se pak osmatřicetiletý muž pohyboval v prostoru čerpací stanice na Petrském náměstí a z neuzamčeného vozidla odcizil kabelku ženě, která ho v tu dobu luxovala. „Vzhledem k tomu, že s lupem nebyl zřejmě spokojen, kradl ten den ještě jednou, a to v Dolní ulici. Když poškozená vystoupila z vozidla BMW, vzdálila se od něho a nechala ho odemčené, chytl se příležitosti a s koženou kabelkou ponechanou v autě pelášil pryč. O pár dní později se opět pohyboval v Okružní ulici, konkrétně v marketu, kde využil nepozornosti zákaznice prodejny a z nákupního košíku jí vzal peněženku,“ přidala další kousky Zajícová.

A to nebylo všechno. Ve státní svátek 17. listopadu zaúřadoval hned třikrát. „V Konečné ulici ukradl v jedné prodejně šroubovák a ve druhé prodejně dva parfémy. Do třetice na parkovišti před obchodním domem v Držovicích okradl manželský pár, který dával věci do auta a opět utekl s kabelkou a věcmi, které byly uvnitř,“ konstatovala mluvčí krajské policie.

Notorický zlodějíček putoval rovnou za mříže vazební věznice. „Minulý čtvrtek byl na Okresní státní zastupitelství v Prostějově ze strany policie dán podnět k podání návrhu na jeho vzetí do vazby, který státní zástupce akceptoval. Na základě jeho návrhu rozhodla soudkyně o jeho vzetí do vazby z důvodu, že by ve svém protiprávním jednání, pro které je stíhaný, mohl pokračovat. Následně byl eskortován do vazební věznice, kde bude zřejmě čekat až do rozhodnutí soudu,“ uzavřela cestu jednoho lapky Miluše Zajícová.