V zámku na Pernštýnském náměstí začíná dnes (10. 2. 2022) vernisáží v 17:00 hodin výstava obrazů Antonína Kameníka. Kdo byl Antonín Kameník? A jaká díla budou k vidění?

Antonín Kameník 

V závěru roku 2021 uběhlo 135 let od narození výtvarníka a středoškolského pedagoga Antonína Kameníka, který značnou část svého produktivního života spojil s městem Prostějovem.

Narodil se 11. prosince 1886 v Krahulčí u Telče. Po absolvování reálky v Telči studoval v letech 1907 až 1912 na pražské Akademii výtvarných umění u profesorů Vlaho Bukovace a Františka Ženíška. Teoretické znalostí prohloubil studijními cestami do Itálie, Francie, Španělska a Německa. Krátce působil jako profesor na reálce v Telči a Litovli. Za první světové války absolvoval vojenskou službu a následně se ocitl v Prostějově, kde pak v letech 1919 až 1941 vyučoval výtvarnou výchovu na místní reálce. Podařilo se mu zde vychovat řadu nadaných žáků, pozdějších vynikajících umělců (Alois Fišárek, Karel Vaca, Bohuš Čížek). Kromě vlastní výtvarné tvorby a pedagogického působení se Kameník ve městě věnoval i kulturně organizátorské a společenské činnosti. Podílel se na založení Klubu přátel umění, výtvarného spolku Reysek, byl členem rady prostějovské umělecké galerie. V Prostějově žil profesor Kameník až do své smrti 18. března 1959.

Ve výtvarné tvorbě se Kameník zaměřil zejména na grafiku (linoryt, dřevoryt, kovoryt, suchou jehlu), ale věnoval se i technikám akvarelu, olejomalby, tempery nebo perokresby. Mimo to tvořil sádrové a kamenné plakety, busty, sošky, umělecké plakáty, čestné diplomy, prapory, pamětní desky a scénické výpravy. Oblast jeho zájmu tvořila i knižní úprava, kromě řady exlibris převážně s lyrickými motivy dokonce několik knih ilustroval. Kameníkovi se podařilo portrétovat několik významných osobností, za povšimnutí stojí portréty prostějovského starosty Ondřeje Přikryla, básníka Jiřího Wolkera nebo hudebního skladatele Vladimíra Ambrose. Zobrazoval také krajinu, lesní zákoutí, architekturu a kromě námětů ze všedního života prostých lidí i folklorní a divadelní výjevy. Množství jeho obrazů nese motivy z města a okolí Prostějova či Drahanské vysočiny. Stal se členem Svazu českých výtvarných umělců, účastnil se světové výstavy plakátů. V Prostějově se pravidelně prezentoval na kolektivních výstavách výtvarných umělců, několikrát zde byly jeho práce vystaveny i samostatně (1956, 1968, 1987 a 2000). Jeho dílo dnes vlastní řada místních sběratelů, část Kameníkovy tvorby se nachází i ve veřejných sbírkách.