Tato zpráva přišla jako blesk z čistého nebe, který bolestně zasáhl srdce velkého množství lidí. Nejprve jsme se dozvěděli, že v úterý 25. srpna 2020 zemřela v rakouských Alpách třiadvacetiletá žena, která se zřítila ze 150 metrů vysoké skály poté, co uklouzla při pózování pro fotografii. Následně vyšlo najevo, že šlo o tehdy třiadvacetiletou Kristýnu Kvapilovou. Za jejím životem a tvorbou se nyní ohlíží fotografická výstava, která je právě ode dnešního dne, tedy od pondělí 28. března, k vidění v pražské galerii Centrum FotoŠkoda.

S bezprostřední a úsměvem hýřící absolventkou prostějovské „oděvky“ se pravidelní čtenáři na stránkách Večerníku setkali hned několikrát, ve dvou případech prostřednictvím exkluzivního interview. V prvním se jednalo o společný rozhovor se třemi kandidátkami na titul Miss Olomouckého kraje 2016. Tam se Kristýna původně přihlásila pouze do doprovodného programu, v němž chtěla vystupovat se svým věrným psím parťákem, s nímž tvořila nerozlučnou dvojici. Organizátoři ji přesvědčili, ať to vyzkouší i jako přímá aktérka. Díky podpoře velkého množství svých přátel nakonec získala titul Miss internet. Ona sama to však brala s nadhledem. „Podle mě nemám pro kariéru modelky ty správné předpoklady, navíc mě baví hlavně sport a mám spoustu dalších aktivit, takže bych se chtěla věnovat hlavně jim. Ostatně to se projevilo už při tom, když jsem poprvé před porotu nakráčela v plavkách. Rázem bylo vidět, jak mám kvůli frisbee pořádně rozbitá kolena,“ vyprávěla s typickým úsměvem Kristýna, která na všechny ve svém okolí působila veskrze pozitivně. To se ostatně naplno projevilo i po její smrti. „Byla inspirací pro mnohé z nás a podpora byla ohromující. Všem ze srdce mnohokrát děkujeme,“ vzkázala po posledním rozloučení její maminka všem členům rodiny, přátelům, kamarádům, spolužákům, známým a taky firmám a partnerům, s nimiž „Kikča“ spolupracovala.

Výstava mladé fotografky neposedných psích duší, která měla spoustu nápadů a plánů, ale bohužel tak málo času, bude v pražské galerii k vidění pouze do 16. dubna. Navštívit ji v Centru FotoŠkoda ve Vodičkově ulici v Praze můžete každý všední den od 10 do 19 hodin, o víkendu pak od 11 do 18 hodin.