To musíte vidět! Ve čtvrtek odpoledne se v prostějovském muzeu uskutečnila slavnostní vernisáž výstavy Pernštejnské ženy a Evropa. Tato výstava zapůjčená z pardubického muzea symbolicky zahajuje celou sérii oslav, kterými si město Prostějov letos bude připomínat působení tohoto slavného šlechtického rodu v Prostějově.

Ano, právě letos je tomu 500 let, kdy si Pernštejnové začali stavět v našem městě svůj zámek a na vývoj Prostějova měli v dalších staletích jednoznačný vliv. Výstava v prostějovském muzeu pojednává o podílu žen z tohoto šlechtického rodu na život nejen v Prostějově nebo v českých či moravských zemích, ale po celé Evropě.

Výstava Pernštejnské ženy a Evropa v Muzeu a galerii v Prostějově probíhá od čtvrtka 31. března ve spolupráci s Východočeským muzeem v Pardubicích a pod patronací hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka, primátora Prostějova Františka Jury, jeho náměstkyně Milady Sokolové a člena rady pro kulturu a památkovou péči Olomouckého kraje Jana Žůrka.

Čtvrteční slavnostní vernisáž zahájila ředitelka prostějovského muzea Veronika Hrbáčková, která vzápětí vybídla náměstkyni prostějovského primátora Miladu Sokolovou o úvodní slovo. „Nejen svým, ale i jménem statutárního města Prostějova bych vás všechny chtěla přivítat na této výstavě. Jsem nesmírně šťastná, a děkuji tímto Muzeu a Galerii v Prostějově za její uspořádání, neboť právě touto výstavou zahajujeme celoroční oslavy 500. výročí působení Pernštejnů v Prostějově,“ uvedla před velmi početným zástupem návštěvníků vernisáže Milada Sokolová a připomněla, že v roce 1522 byl v Prostějově položen základní kámen šlechtického rodu Pernštejnů, kteří si v našem městě začali mimo jiné stavět i svůj zámek. „Určitě se všichni můžeme těšit na oslavy tohoto výročí a já pevně věřím, že nám je nezhatí nákaza covid-19, jako tomu bylo při oslavách 630. výročí povýšení Prostějova na město. Statutární město Prostějov bude během tohoto roku pořádat další výstavy, přednášky a samozřejmě velké oslavy v okolí zámku na Pernštýnském náměstí,“ dodala náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Ředitelka muzea ještě připomněla, že právě zahájená výstava zahajuje takzvaný Pernštejnský rok. „Spolupráce mezi naším muzeem a statutárním městem Prostějov je velice významná a moc si jí vážíme. Jsme také rádi, že veškeré informace o výstavě jsou k dispozici nejen na webových stránkách prostějovského muzea, ale také spřízněných institucí, jako jsou například prostějovské divadlo, kulturní a společenské centrum, okresní archiv, městská knihovna a mnohé další,“ zmínila  

Veronika Hrbáčková.

A co všechno lze na ojedinělé výstavě věnované ženám šlechtického rodu Pernštejnů zhlédnout? Výstava ukazuje, jak novověké šlechtické ženy přispívaly k formování evropské kulturní identity, a to na příkladu příslušnic rodu Pernštejnů, který je neodmyslitelně spjat i s Prostějovem. „Výstava se poprvé představila ve své anglojazyčné verzi v září 2020 v sídle Rady Evropy ve Štrasburku. Volba místa uvedení nebyla náhodná, neboť poslední generace Pernštejnů byla skutečně evropským rodem s příbuzenstvem rozesetým od Pyrenejí přes Itálii až po Prahu. Díky těmto vazbám se Pernštejnský palác v Praze stal významným ohniskem, odkud do českého prostoru pronikaly kulturní vlivy románského Středomoří. Šlo přitom nejen o takzvanou vysokou kulturu, tedy literaturu, hudbu či výtvarné umění, ale i o záležitosti každodenního života, jako je gastronomie nebo móda. Součástí výstavy je proto i ukázka historických oděvů ze 16. století, které představila Martina Hřibová. Nejde sice o původní šaty a kostýmy, ale o velmi zručně vypracované repliky včetně ručně vyrobených šperků, kterými se ženy Pernštejnů honosily,“ popsal kurátor výstavy Václav Horák s tím, že návštěvníci muzea si mohou prohlédnout také vystavenou dámskou obuv, písařský stolec ze 16. století a další relikvie ze života Pernštejnů.

Čtvrteční vernisáž výstavy Pernštejnské ženy a Evropa, která v prostějovském muzeu potrvá až do 26. června, obohatily svým nádherným vystoupením mladé tanečnice ze Základní umělecké školy Vladimíra Ambrose v Prostějově.