Nedostatek jarní nálady? Žádný problém. A to ani v zachmuřeném počasí. V pátek a v sobotu stačilo vyrazit do košíkárny ve Víceměřicích. Zde bylo jarní, na co oko pohlédlo. Ostatně právě velikonoční a jarní výstava byla na programu. A tak všechny příchozí přivítali dobře naladění organizátoři, čekaly na ně kraslice, zlatý déšť či spousta kuřátek. Další kraslice pak byly zavěšené na obřích kocarech, které představovaly jakousi slavobránu lákající návštěvníky dál do sálu.

 

„Tyhle jsou nové, chtěli jsme udělat zase trochu jinou výzdobu,“ říká za organizátory Petr Buriánek. V tu chvíli ale návštěvníků v pátek dopoledne, první den výstavy, moc nepřišlo. „Výstava začíná dnes, rozjezdy jsou takové vlažnější. Už máme vyzkoušené, že hodně lidí chodí až druhý den. I proto, že v pátek ještě mnozí drží půst,“ konstatuje Buriánek. A tak se i stalo. Uplynulou sobotu už se dveře netrhly.

Zde se půst rozhodně nedrží. Kdo si prohlédl výstavu a ocenil i klec s holuby-pávy, mohl vyrazit na občerstvení. Wafle, ale také grilovaný sýr či fazolačka, to vše bylo v nabídce. Tou ale byla také řada vystavovaných věcí, mnoho z nich si lidé mohli koupit. Třeba ozdoby, ale také háčkované výrobky nebo z keramiku. „Líbí se mi nové dekorace, které zde dříve nebyly. Zatím se mi nejvíce líbí háčkované věci, jako správná ženská se dívám na kabelky. A spojení háčkování a kůže mi přijde zajímavé,“ říká jedna z návštěvnic Jarmila Hubená. „Dětem se nejvíce líbí náramky, malované kamínky, od každého něco,“ usmívá se žena.

Zaujmout ale mohly také informační panely, kde se návštěvník více dozvěděl nejen o velikonočních, ale i o masopustních tradicích. „Něco máme na prodej, máme zde tombolu pro pobavení, máme i třeba velikonoční beránky. Akorát mi nevzešla pučálka, nenaklíčila mi,“ doplňuje se smutným úsměvem Petr Buriánek k již tradiční výstavě.