Na celoroční činnost divadel a pěveckých souborům odsouhlasili dotační finance ve výši 158 tisíc korun.

„Kultura byla v poslední době pro covidová omezení upozaďována, a proto jsme se kolegy shodli, že poskytneme dotace na podporu činností pro výrobu kulis, loutek, nákup a výrobu kostýmů a rekvizit, zpracování hudby, na výrobu dekorací a nájem sálů a podobně.

Podpoříme také autorské a licenční poplatky uváděných her, tisk divadelních plakátů a programů, dopravu i nájemné a webové stránky. Peníze bude možné využít také například na zhotovení výstavních fotografií, pozvánek, na náklady na vernisáže, vstupní poplatky k účasti na mezinárodních fotografických soutěžích a tak dále,“ vyjmenovala část z možného využití dotací náměstkyně primátora Milada Sokolová.

O dalších návrzích na dotační podporu budou dále rozhodovat zastupitelé. Zde by peníze měly pomáhat zejména divadelníkům nebo národopisnému souboru.

„Tady se konkrétně jedná o 280 tisíc korun, které mohou podpořit nájem a služby, nebytové prostory pro nácvik vystoupení či uskladnění a opravu krojů, nebo třeba poplatky OSA a různý reklamní materiál,“ konkretizovala náměstkyně Sokolová.

Dále pro jednorázové akce radní odsouhlasili dotace v celkové výši 263,5 tisíce korun.

„Peníze bude možné využít na pořádání mezinárodního hudebního festivalu Keltská noc, letošní pěvecké soutěže Hanácký skřivan a Zpívající rodina, slavnostní koncert k 160. výročí založení MPS Orlice Prostějov, z. s., katalog k výstavě Kresby a pastely, na akci Noc kostelů, vydání a křest básnické sbírky Mezičas, dále například na akci Kameny zmizelých – Cesta zpět 2022 a také na videospoty pro Pernštejnský rok,“ uzavřela náměstkyně Sokolová.