Galakoncert baroka v nádherném prostředí barokního kostela svatého Martina v Mořicích sliboval výjimečný zážitek, který se všem návštěvníkům také vyplnil. Houslový virtuóz Jaroslav Svěcený a jeho kolegyně Jitka Navrátilová na cembalo předvedli své umění, nadto se všichni přítomní dozvěděli řadu zajímavých informací nejen o houslovém nástroji. Nevšední zážitek si nenechali ujít ani další významní hosté.

Jedna z mála dochovaných památek barokního umění na Prostějovsku v centru Mořic hostila dalšího slavného houslového virtuóze Jaroslava Svěceného, kterého na cembalo doprovodila Jitka Navrátilová. Výjimečný zážitek v nádherném prostoru si nenechala ujít řada jejich příznivců, kostel tak byl zcela zaplněn.

Úvod koncertu patřil krátkému pozdravu od starosty obce Marka Pavelky, jenž kromě umělců přivítal také dva vzácné hosty, a sice senátorku za Prostějov Jitku Chalánkovou a hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka, a předal jim slovo. „Velice si vážím pozvání na tak nádherné místo při krásné příležitosti. Pevně věřím, že si to tu dnes všichni užijeme a alespoň na chvíli zapomeneme na starosti všedních dnů,“ poděkovala a pozdravila senátorka. V podobném duchu se vyjádřil také hejtman Josef Suchánek a následoval podpis obou významných hostů do pamětní knihy.

Následně starosta obrátil pozornost k hlavním aktérům, oba umělci se nejprve také na památku zvěčnili svým podpisem. „Je lepší to udělat už v úvodu, protože pak se na to často zapomíná. Už tak jsme na to málem zapomněli,“ pronesl s úsměvem starosta Mořic.

A pomalu už tak nazrál čas na vlastní koncert, jenž Jaroslav Svěcený prokládal věcnými a zajímavými informacemi z hudby barokního období i výroby houslí a zcela zaplněnému kostelu předváděl své mistrovské umění, především skladby italských a francouzských houslistů. Navíc zazněly velmi zajímavé informace o smyčcích a rozdílech v nich, k vidění i poslechu byly také housle Antonia Stradivariho, na které i přes současné moderní technologie nové housle nemají.

Posluchači zaplněný prostor kostela se tak kochal malebnými zvuky houslí a cembala umocněnými nádherným prostředím. Domů všichni odcházeli plni zážitků a vzpomínek.