Základní umělecká škola Vladimíra Ambrose pořádá pod záštitou primátora města Prostějova 29. ročník tradičního festivalu Prostějovské dny hudby. Zahajovací koncert se uskutečnil v podvečer poslední dubnové soboty. Přednáškový sál Národního domu tak doslova praskal ve švech. A protože nebyl dobře odvětraný, jedna ze sboristek se sesula při zpěvu k zemi. I přes tuto nepříjemnost se ale jarní koncert vydařil – ženský pěvecký sbor Vlastimila a dětský sbor Kolotoč předvedly profesionální výkony.

Tradiční festival Prostějovské dny hudby zahájil poslední dubnovou sobotu svůj 29. ročník. Po dvou letech tak festival navázal v tradici konání koncertů v jarních měsících. Minulý ročník byl přesunutý na září 2021. Na začátku pandemie byl totiž zpěv omezený, proto bylo do programu zařazeno několik pěveckých koncertů. Zároveň tak jde o podporu nejstarších pěveckých sborů v Prostějově.

Zahajovací koncert se uskutečnil v přednáškovém sále Národního domu. „Tento festival sdružuje jak hudební tělesa ze ZUŠ, tak městská. Dnešní koncert je sborový a posluchačům se představí dva pěvecké sbory ze Základní umělecké školy Vladimíra Ambrose, ale také pěvecký sbor Vlastimila, který je jedním z nejstarších sborů v České republice. Právě sbor Vlastimila má 153 let od založení nepřerušenou činnost. Setkávají se tu dnes zpívající generace od dětí ze 3. až 4. tříd až po nejstarší seniorky,“ sdělila Večerníku sbormistryně Zuzana Gašparová.

Rodiče, kolegové, sourozenci a posluchači tak měli možnost poslechnout si bez nadsázky profesionální výkony. Dětský sbor Kolotoč při Základní umělecké škole Vladimíra Ambrose v Prostějově si připravil veselou a zvučnou píseň Metsa telegramm. Zazněly také skladby Nebeští kavalérové, Kočár v oblacích, Hej, pane, déšť nebo další krásná Lollipop. Bohužel se jedné sboristce při koncertu udělalo nevolno a omdlela přímo při zpěvu. Ihned byl koncert přerušen, o protagonistku bylo postaráno, pobyt na čerstvém vzduchu udělal své, takže mohla při společném zpěvu opět vystoupit. Ženský sbor Vlastimila předvedl v kvalitním podání píseň Donna, Donna, Bodaj by vás či Janíčku, Janíčku. Nakonec se sbory spojily v jedno a zazpívaly Maják od Nezmarů. Po koncertu proběhlo předání ocenění za dlouholeté působení ve sboru a jedno například získala právě sbormistryně Zuzana Gašparová za dvacet let činnosti.

Posluchači sboristy odměnili velkolepým zaslouženým potleskem. „Koncert se nám moc líbil, ne každý den jde člověk na něco takového. A moc nás to potěšilo. Přišly jsme se podívat na bývalou kolegyni, ale vážily bychom cestu i tak, protože nás sborový zpěv těší. Nejvíce se nám líbil Janáček a Martinů, ale i od Lýska Bodaj by vás bylo moc příjemné,“ svěřily se návštěvnice Mlčochová a Orsáková.

Včera festival Prostějovské dny hudby pokračoval koncertem dechového orchestru ZUŠ V. Ambrose, v nadcházejícím týdnu je úterní dopoledne věnováno dětem, ve středu 4. května od 18.00 proběhne koncert kytarového orchestru Souznění.