Festival Keltská noc se po třech letech vrací do Plumlova. Poslední ročník festivalu se uskutečnil v roce 2019. Minulé dva roky poznamenané pandemií nemoci Covid-19 zasáhl i Keltskou noc. Devatenáctý ročník festivalu nás proto čeká až letos. Ve dvoudenním programu Keltské noci 2022 vystoupí na 150 umělců a účinkujících z devíti evropských zemí.

Umělci, kteří vystoupí na Keltské noci 2022:

Celtica – Pipes rock (AUT)

Rakousko-skotská skupina, jejíž osobité rockové pojetí keltské hudby spojené s unikátní pódiovou show slaví úspěchy po celém světě. Kapela patří mezi úspěšné interprety hrající keltskou muziku. V roce 2019 například vyhrála v australské soutěži Australian Celtic Music Award kategorii Mezinárodní umělec roku. Celtica má za sebou mnoho zahraničních turné. Zahrála v USA, Kanadě, Austrálii, často jezdí po celé Evropě a nechyběla ani na legendárním metalovém festivalu Wacken.

Cisal Pipers (ITA)

Keltská folková kapela Cisal Pipers ze severní oblast Itálie Emilia-Romagna. Jejich hudba vychází z pečlivého historického výzkumu populárního a tradičního repertoáru střední a severní Evropy včetně Itálie. Historická hudba ale není jedinou inspirací pětičlenných Cisal Pipers. Ve své autorské hudbě experimentují i s žánry, které se zdají být od keltské či historické muziky na míle daleko. Nechybí tak prvky world music nebo popu.

Sliotar (IRL)

Irská kapela ve složení Ray McCormac, Des Gorevan a J.P.Kallio.

Tato skupina z Dublinu si za dlouhé roky získala srdce a obdiv nejen návštěvníků KN. Zařadila se k výrazným skupinám irské hudební scény. Festival Keltská noc je jejich pravidelnou zastávkou – letos na našem festivalu zahrají už posedmnácté.

  

Zenkl & Kozák Band (USA/CZ)

Radim Zenkl je světově proslulý český muzikant žijící od roku 1988 v USA. Jako jeden z nejlepších světových hráčů na mandolínu je vítězem soutěže US National Mandolin Championship. V USA je po něm pojmenován nový styl hry na mandolínu, tzv. zenkl style. Jeho spoluhráč, multiinstrumentalista a hudební pedagog Ondra Kozák patří mezi nejlepší bluegrassové kytaristy nejen v Česku.

Rí Ra & Loes va Schaijk (CZ/NL)

Rí Ra je skupina hrající tradiční irskou hudbu. Na Keltské noci vystoupí s vynikající holandskou zpěvačkou a kytaristkou Loes van Schaijk.

Tomáš Kočko a Orchestr

Dvojnásobní držitelé ceny Anděl za album roku, jejich album Poplór bodovalo v prestižní TOP 20 Europian World Music Charts. Deska Do kamene tesané aneb Ondráš se stalo předobrazem polského divadelního představení Ondraszek - pan Łysej Góry.

Dále na programu Keltské noci 2022:

Selfish Murphy (HUN/RO) – divoká skupina z Transylvánie

Irish Rose (SK) – nejlepší skupina irské tradiční hudby na Slovensku

V neposlední řadě vystoupí kapely Bran, Vintage Wine, Poitín, Quanti Minoris, Happy to Meet, Wolfarian, MalemIrish, Gwalarn či Deloraine.

Chybět nebude ani irský tanec v podaní skupin Eriu (PL) a Démáirt (CZ)   

Workshopů se ujmou:

J.P. Kallio: kytara v ladění DADGAD-2

Cisal Pipers: historické flétny, dudy a bubny

Zenkl a Kozák: technika hry na mandolínu a kytaru

Doprovodným programem budou například vikingské boje v podání skupiny Zubři, keltská řemesla uskupení Latenart, ohňová show skupiny Akáda či keltská spiritualita od druida Lunwera a Eriky B. Samozřejmostí je dobré jídlo, pivo a medovina.

Kompletní informace o festivalu Keltská noc 2022 na webu nebo na Facebooku.

Kdo má rád irskou a keltskou hudbu a irský tanec, ať s námi přijede prožít krásný keltský víkend do Plumlova. Těší se organizační tým KN 2022.

AKCE SE KONÁ ZA FINANČNÍ SPOLUÚČASTI OLOMOUCKÉHO KRAJE, STATUTÁRNÍHO MĚSTA PROSTĚJOVA, MĚSTA PLUMLOVA A POD ZÁŠTITOU HEJTMANA OLOMOUCKÉHO KRAJE.

 

19 keltska letak