Již dnes, tj. v pondělí 9. května, se od 19:00 hodin můžete v Městském divadle v Prostějově těšit na představení napsané podle oblíbené knihy Aleny Mornštajnové Hana. Uvede jej konkrétně Klicperovo divadlo Hradec Králové, a to při příležitosti připomínky 80. výročí transportů židovských občanů do koncentračních a vyhlazovacích táborů. Stejně jako kniha i divadelní inscenace má u publika skvělé ohlasy, jistě tedy bude o co stát.

V roce 2019 přišlo s dramatizací knihy Hana Mahenovo divadlo Brno, o dva roky později pak se zcela novou dramatizací psanou přímo na míru Klicperovo divadlo Hradec Králové. I když prvně jmenované získalo mnoho kladných ohlasů, to druhé si diváky získalo ještě víc. „Velmi silná inscenace už od úvodní scény, kdy mi na těle naskákala husí kůže.“ „Hluboký ponor do duše životem zkoušené Hany a její neteře Miry. Silný zážitek podtržený skvělými hereckými výkony…“ Tak zní ohlasy diváků.

Příběh začíná v zimě roku 1954, kdy se devítiletá Mira přes zákaz rodičů vypraví sjíždět řeku na ledových krách. Spadne do vody a za to je potrestána tím, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nicméně tato nevinná příhoda z dětství pro Miru bude znamenat zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a odhalí pohnutou rodinnou historii. Nabízí se několik otázek. Proč se Hana zbaběle uzavírá ve svém vlastním světě? Proč před neteří tají svoji minulost, která by z ní udělala hrdinku? Podaří se v rodinné historii temnou kru rozpustit?

Klicperovo divadlo zabodovalo v divácké anketě portálu i-divadlo.cz V kategorii regionálních divadel se stalo nejoblíbenějším divadlem, nadto obsadilo 1. místo i v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon – Lucie Andělová za titulní roli v inscenaci Hana. Divadelní adaptace navíc získala i nejvíce hlasů v kategorii Nejlepší inscenace mezi regionálními divadly.

V inscenaci uvidíte například Lucii Andělovou, Annu Kratochvílovou, Kamilu Sedlárovou a další.