„Když dva jsou jako jeden, v máj promění se červen…,“ mohli si na melodii ze známého muzikálu Starci na chmelu notovat po dva roky při tradičním Hanáckém divadelním máji v Němčicích nad Hanou. Kvůli proticovidovým opatřením totiž museli akci ze začátku května opakovaně přesunout na červen. Letos se vše mohlo vrátit do májových kolejí. Početné publikum se během celého uplynulého týdne náramně bavilo při celkem 12 představeních. Zcela vyprodán byl sál místního kina Oko však pouze jednou, a to ve středu 4. května při hře pivínského divadelního spolku Větřák, který si mohl užít závěrečného potlesku ve stoje. 

Šaty dobrého člověka nedělaj! Možná mohou někomu pomoci v kariéře, zajistit mu společenský úspěch i obdiv okolí, nicméně jeho charakter rozhodně nenapraví… To byla hlavní myšlenka hudební komedie Dobře ušitý frak, s níž na Hanácký divadelní máj dorazilo v pátek 6. května Bernacké ochotnické divadlo Bodlák. Inscenace, které jsme byli osobně přítomni, vynikala zejména skvěle zpracovanými kostýmy, jež dobře charakterizovaly pokrytecké prostředí „lepší“ společnosti. Právě snobové umožnili strmý kariérní vzestup nepříliš schopného krejčovského tovaryše, který nad ostatní vyčníval pouze drzostí a ochotou udělat pro úspěch cokoliv. K tomu mu notně pomáhala jindy vrtkavá „paní štěstěna“. Díky tomu se hlavnímu hrdinovi podařilo dosáhnout nejen bohatství a všeobecného obdivu, ale i lásky krásných žen. „Příběh se mi líbil. Překvapilo mě i množství slušně zpívajících herců, i když u některých by intonace potřebovala doladit. Škoda jen, že i během dialogů se mnozí z nich více soustředili na to, aby jim bylo dobře rozumět, než na to, co a proč vlastně říkají,“ zhodnotil jeden z diváků.

Přestože na Dobře ušitý frak dorazila do kina Oko velmi solidní návštěvnost, největší nával tu zažili už ve středu, kdy vystoupil soubor Větřák z nedalekého Pivína se hrou Divadla Járy Cimrmana České nebe. „Vyprodáno bylo do úplně posledního místa. Výkon herců pak všichni ocenili potleskem ve stoje,“ potvrdila místostarostka Němčic na Hanou Jana Oulehlová, která je s pořádáním divadelní přehlídky dlouhodobě spojená.

Diváci pak mohli jednotlivá představení hodnotit. Nejlépe v tomto ohledu dopadl soubor bratří Mrštíků Boleradice, jenž do Němčic dorazil s Pohádkou máje, což bylo vzhledem k termínu konání skutečně stylové. „Letošní ročník byl mimo jiné výjimečný tím, že hned dva soubory na poslední chvíli kvůli nemoci nedorazily. V minulých letech by asi jejich představení byla bez náhrady zrušena, ale letos se nám za ně v obou případech podařilo najít kvalitní náhradu. I díky covidu jsme se prostě naučili nespoléhat na naše původní plány a představy,“ vypíchla Jana Oulehlová, kterou těšilo to, že se přehlídka těší nejen velké podpoře diváků, ale i Olomouckého kraje a četných sponzorů z řad soukromých firem.

Upřímný obdiv organizátorů i diváků určitě patří také amatérským divadelníkům za to, že překonali nelehkou covidovou dobu a našli v sobě energii a chuť něco společně vytvořit. Letošní nesporně úspěšný 36. ročník Hanáckého divadelního máje tak nepochybně nebyl tím posledním. „Když už jsme zvládli covid, tak nás nic nezastaví,“ uzavřela optimisticky Jana Oulehlová.