Festival Keltská noc se po třech letech vrací do Plumlova. Poslední ročník festivalu se kvůli covidu uskutečnil v roce 2019. Devatenáctý ročník festivalu nás proto čeká až letos. Ve dvoudenním programu Keltské noci 2022 vystoupí na 150 umělců a účinkujících z devíti evropských zemí. Akce se bude konat 22. a 23. července v kempu Žralok.

Kdo má rád irskou a keltskou hudbu a irský tanec, může o prázdninách opět prožít krásný keltský víkend v Plumlově. Jednou z hlavních hvězd bude tentokrát rakousko-skotská skupina Celtica, jejíž osobité rockové pojetí keltské hudby spojené s unikátní pódiovou show slaví úspěchy po celém světě. Dále se představí Cisal Pipers z Itálie, jejichž hudba vychází z pečlivého historického výzkumu. Ve své autorské hudbě experimentují i se žánry, které se zdají být od keltské či historické muziky na míle daleko.

Chybět nebudou ani irští Sliotar. „Tuto skupinu z Dublinu netřeba představovat, za dlouhé roky si získala srdce a obdiv nejen návštěvníků Keltské noci,“ doplnil za organizátory umělecký ředitel festivalu Tomáš Somr. 

Společně s Kozák Bandem vystoupí Radim Zenkl, což je světově proslulý český muzikant žijící od roku 1988 v USA. Jako jeden z nejlepších světových hráčů na mandolínu je vítězem soutěže US National Mandolin Championship.

Rí Ra je zase skupina hrající tradiční irskou hudbu. Na Keltské noci vystoupí s vynikající holandskou zpěvačkou a kytaristkou Loes van Schaijk. Chybět nebudou ani dvojnásobní držitelé ceny Anděl za album roku Tomáš Kočko a Orchestr. Během programu vystoupí divoká skupina z Transylvánie Selfish Murphy a nejlepší slovenská skupina irské tradiční hudby Irish Rose. V neposlední řadě vystoupí kapely Bran, Vintage Wine, Poitín, Quanti Minoris, Happy to Meet, Wolfarian, MalemIrish, Gwalarn či Deloraine.

Chybět nebude ani irský tanec v podaní skupin Eriu a Démáirt. Připravena bude i celá řada workshopů, v doprovodném programu lidé najdou vikingské boje v podání skupiny Zubři, keltská řemesla uskupení Latenart, ohňovou show skupiny Akáda či keltskou spiritualitu od druida Lunwera a Eriky B. Samozřejmostí bude dobré jídlo, pivo a medovina. Kompletní informace o festivalu Keltská noc 2022 na webu nebo na Facebooku.

Akce se koná za finanční spoluúčasti Olomouckého kraje, statutárního města Prostějov, města Plumlova a pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje.

 

20 letak keltska