Uplynulý čtvrtek odpoledne přilákal do prostějovského muzea téměř sto návštěvníků na vernisáž hned dvou výstav zároveň, které byly slavnostně zahájeny. V první části se přítomní dočkali zahájení výstavy o máku, který je často přehlíženou rostlinou, ale jeho využití i účinky mluví zcela jinak. O tom se ostatně můžete v galerii přesvědčit na vlastní kůži. Ve druhé části své práce představili studenti Střední školy designu a módy, kteří kromě vystavených obrazů nabídli i interiérové a designové návrhy, nescházela ani módní přehlídka. Zajímavé informace o máku tak prolnula i mladá krev v prostorách muzea, které ve čtvrtek odpoledne výrazně ožilo.

V rámci více než hodinového programu a představení obou výstav se všichni přítomní rozhodně nenudili. Jako první přišel na řadu mák, o kterém se drtivá většina návštěvníků může dozvědět spoustu nových informací, o jakých neměla ani tušení. V rámci výstavy ale nejde pouze o informativní složku. Neschází tu také řada interaktivních prvků, různé druhy makovic i nádherné výrobky z máku, které propůjčila na tuto výstavu Marcela Šimečková. Co všechno se ze zrnek máku i celých makovic dá vytvořit, se můžete přijít osobně podívat do muzea.

Téma máku je vhodné pro letní měsíce, kdy rostlina kvete v období od června do září, každý se tak může těšit z její krásy. Mák je prostě sexy nejen díky tomu, že jde o potravinu a zároveň drogu. Je populární, v našich podmínkách se pěstoval odedávna, již v devatenáctém století byl na Hané superpotravinou, kterou zůstává dodnes. Výstava je díky informacím a interaktivním prvkům skvělá pro všechny včetně těch, kteří mák nekonzumují,“ prozradila k první části čtvrteční vernisáže ředitelka Muzea a galerie v Prostějově Veronika Hrbáčková.

Ke druhé části vernisáže s názvem Monument se publikum přesunulo o místnost dále, kde kompletní výstavu představil pedagog Lubomír Otisk a s pomocí studentek v maturitním ročníku Střední školy designu a módy přiblížil jejich připravená díla. Kromě obrazů byly k vidění i interiérové a designové návrhy a v závěru nescházela ani módní přehlídka, kterou hudebně doprovodil sám pedagog. „Jsme moc rádi, že jsme se takto domluvili s městským muzeem a galerií. Naše studentky odvedly velký kus práce a už se těšíme, až zde budou své práce obhajovat,“ přiblížil Lubomír Otisk.

Velmi spokojená je s výstavou i ředitelka muzea. „Potřebovali jsme navázat spolupráci i s dalšími institucemi, a protože i mladí umělci někde potřebují dostat svůj prostor, tak jsme rádi, že jim ho tu můžeme nabídnout. Se SŠDAM jsme navázali kontakt okamžitě a musím říct, že se ze vzájemné komunikace těšíme. Absolventi SŠDAM dříve vystavovali buď na půdě školy, nebo v kině Metro 70. Naše prostory jim poskytují ideálnější podmínky. Ze zde vystavených prací mě osobně oslovují hlavně interiérové a designové návrhy,“ doplnila Hrbáčková.

Kromě vernisáže absolventských prací studentů přijde následující pondělí ještě další slavnostní premiéra v městském muzeu a galerii. Své práce si zde budou studenti i obhajovat. „Na pondělí 23. května se těšíme, protože obhajoba prací studentů takto veřejně v MGP bude pro všechny premiérou a my si od tohoto počinu slibujeme další kontakt s veřejností a zapojení do dění u nás v muzeu. Naše instituce se vydala novým směrem a toto je pro nás příslib svěžího a mladého ducha, kterého tolik potřebujeme,“ uvedla ředitelka Muzea a galerie v Prostějově.