Znáte Duhové království? Že ne? A že jste o něm ve Wikipedii nic neobjevili? Nenechte se odradit. O tomto království nemá ponětí ani děd Vševěd. Pokud byste však vyrazili v neděli 22. května do auly základní školy ve Ptení na premiéru pohádky jedinečného Ptenského dětského divadla (PĎĎ) Duhová perla, pak byste už věděli, že takové království skutečně existuje. Důkazy pro to jsou nezvratné, vždyť jinak by si nemohla zahradníkova schovanka Maruška za muže vzít prince Filipa.

PĎĎ je fenomén, který v dnešní době nemá obdoby. A to nejen v prostějovském regionu. Situace, kdy téměř celá škola včetně učitelského sboru a dalších zaměstnanců několik měsíců společně maká na tom, aby vznikla vtipná divadelní pohádka s originálním dějem a vlastními texty písní, v níž se představí bezmála 40 dětských herců vystupujících v parádních kulisách a snad ještě nádhernějších kostýmech, se v dnešním stále virtuálnějším světě může jevit jako svého druhu sci-fi. Tedy jako něco, co si nedokážeme představit, nikoliv však proto, že to ještě není možné, ale že už to není možné… 

Přesto to ve Ptení opět dokázali. A to navzdory dlouhé covidové pauze, která premiéru již nacvičené inscenace o dlouhé dva roky odložila. „Z původního obsazení zůstala asi jen třetina herců, protože starší žáci už školu opustili. O to dojemnější bylo, když se někteří z nich při premiéře hry objevili alespoň jako diváci,“ zmínil se emeritní ředitel školy Karel Foltin, pro něhož je to v pořadí již 27. autorská hra. „Do mého vzoru Williama Shakespeara mi zbývá ještě devět kousků. Mám totiž stále v plánu se mu v počtu inscenací minimálně vyrovnat,“ netajil své odhodlání autor pohádek prodchnutých humorem, v nichž láska vždy zvítězí.

Představení o dvou jednáních tentokrát trvalo necelé dvě hodiny. Zaznělo v něm hned 19 písniček na melodie skupiny The Beatles. „Po covidové pauze se mnohem hůř hledají děti, které by uměly intonovat. Absence hodin hudební výchovy je na jejich zpěvu jasně patrná. Jinak mi však připadají stále víceméně stejné. Když je dokážete zaujmout, tak jsou schopny vás soustředěně poslouchat. A pokud je správně motivujete, obvykle se snaží dělat to nejlepší, co dovedou,“ neztrácel optimismus muž, který výrazným způsobem ovlivnil celé generace žáků.

I ta aktuální musela ve Ptení projít speciálním konkurzem. Adepti museli mluvit tak nahlas, aby je bylo slyšet na konci školní auly. „To jsou veškeré naše talentové zkoušky. S postupujícím věkem se mi však horší sluch, a tak jsem na své svěřence stále náročnější, což je ve finále dobré i pro diváky,“ prohlásil s úsměvem Foltin.

Legendární divadlo ve Ptení ovlivnilo snad každého, kdo jím prošel, přestože ne každý přirozeně v herecké kariéře pokračoval. To však není případ výborné herečky a zpěvačky Niny Horákové, která již několik let září v hlavních rolích celé řady skvělých představení z repertoáru Městských divadel pražských. Obdobnou cestou se vydala také Eliška Navrátilová působící nyní jako profesionální herečka v Šumperku či absolventka brněnské JAMU Lucie Šindlerová, jež se vydala na kantorskou dráhu.

Po nedělní premiéře budou moci pohádku Duhová perla vidět žáci jiných škol ještě v pondělí 23. a ve středu 25. května. Derniéra je pak naplánovaná na čtvrtek 26. května. Po ní bude vyhlášena prestižní cena Ptenský Ferda pro nejlepšího herce či herečku, jenž/jež vzejde z diváckého hlasování. A už v září příštího roku se zkoušky rozjedou nanovo. „Věřím, že mi múzy budou nakloněny a přes prázdniny zase něco nového napíši,“ dal si letní předsevzetí Karel Foltin.