V Muzeu a galerii v Prostějově to ve čtvrtek opět ožilo díky výstavě, která probíhá na základě nové spolupráce se Základní uměleckou školou Vladimíra Ambrose. V rámci vernisáže uměleckých výtvorů absolventů se studenti dočkali i předání absolventských listů, které obdrželo v rámci vernisáže hned patnáct z nich. Za jejich díla, která budou k vidění až do 26. června v hlavní budově muzea a galerie, je to pocta zasloužená.

Vernisáž zahájily svým koncertem sestry Jana a Michaela Vlachovy, které zahrály na harmoniky. Úvodním slovem pak všechny přivítala ředitelka muzea Veronika Hrbáčková, následně předala slovo Lucii Hradilové. „Chtěla bych v první řadě poděkovat za možnost spolupráce a věřím, že se bude nadále prohlubovat. Na tomto místě práce našich studentů rozhodně daleko lépe vyniknou, konečně se tak dočkali prostoru, který si za svou píli zaslouží,“ prozradila spokojeně. Poté přivítala hosty a společně s kolegyněmi předala patnácti studentům výtvarného oboru jejich absolventské listy jako uznání za vystavená díla. Slavnostní akt, kterému přihlíželi i rodiče a prarodiče, zakončilo vystoupení tanečního oboru základní umělecké školy.

Díla absolventů rozvržená ve dvou místnostech hlavní budovy muzea celý prostor doslova rozzářila. Řada barev i různých technik a témat osloví i širší veřejnost. Velmi vkusným a vhodným doplňkem u každé z prací je krátký popis od jednotlivých žáků přibližující autora i jeho pohled na výtvarné umění a v krátkosti objasňující právě zvolené téma a techniku.

„Na výstavě Absolventi výtvarného oboru ZUŠ V. Ambrose jsou prezentovány práce třinácti- a čtrnáctiletých dětí a dále dvou devatenáctiletých. Instalace barevných prací na kartounu je skvělá. Výstavu obohacují ale především popisky v podobě vyznání v takzvané ich formě, v nichž žáci popisují, proč si dané téma zvolili. Upřímnost, čistota a opravdovost ještě dětské duše jsou na tom pro mě to nejkrásnější,“ uvedla spokojeně ředitelka prostějovského muzea a galerie Veronika Hrbáčková, která zmínila i pár příkladů.

„Musím uvést pár příkladů, které se mi moc líbí a se kterými se ztotožňuji. Jaromír Fidler (13 let) říká: ‚Vybral jsem si téma VESNICE, protože tam bydlím a zajímá mě to.‘ Lucie Matějová (14 let) zvolila téma SPÁNEK a vysvětluje: ‚Je to moje oblíbená činnost a není nic milejšího a příjemnějšího, než se zachumlat do peřin...‘ Tina Pivoňková (14 let) si zvolila ZUBY, protože když přemýšlela, jaké téma si vybere, inspiroval ji úsměv kamarádky... To je opravdu nádhera,“ pokračovala ředitelka. 

Výstavu si bude možné prohlédnout až do neděle 26. června v otvíracích hodinách hlavní budovy městského muzea a galerie. A dá se očekávat, že vzniklá spolupráce se základní uměleckou školou rozhodně nebyla poslední. „Výstavní sály MGP poskytují výtvarným pracím důstojný prostor a příjemné prostředí pro slavnostní završení jedné etapy studia. Navázaná spolupráce se ZUŠ V. Ambrose byla moc příjemná, vzájemná spokojenost dává příležitost k vytvoření nové tradice,“ dodala závěrem ředitelka.