Základní umělecká škola Vladimíra Ambrose v Prostějově sotva uvedla jednu velkou akci a už rozjíždí další. Ve čtvrtek 26. května jste se mohli přijít podívat na nádvoří místního zámku na program nazvaný Umění v toku času, který propojoval hudbu, tanec, divadlo i výtvarné umění. V neděli 5. června pak ZUŠ zahájí tradiční přehlídku prostějovských divadelních souborů a jejich hostů s názvem MEDart. A nezahájí ji ničím jiným než představením Sex na vlnách v podání Mého divadla Prostějov. Přijďte se na něj podívat v 19:00 hodin do přednáškového sálu městského divadla.

„Současná kanadská komedie proplétající osudy zdánlivě náhodných posluchačů noční lechtivé rozhlasové reportáže. Šest mistrně propletených povídek nutí diváka být stále ve střehu, aby mu neunikly detaily, které postupně propojují jednotlivé příběhy do finálního obrazu jednoho městského pozdního večera,“ tak zní popis hry Sex na vlnách z pera Norma Fostera. Zajímavostí je, že během nedělní inscenace zazní několik autorských rockových písní. Režisér Mého divadla, pod jehož vedením se zkoušela zmiňovaná hra, k tomu říká: „Vyzkoušeli jsme si, jaké to je, když herci Mého divadla vezmou do rukou hudební nástroje. Diváci neprchli a souhlasným aplausem nám dodali odvahu pokračovat. Odvážně jsme tedy požádali Leryho (Ladislav „Lery“ Čech je místní hudebník, skladatel, hudební producent – pozn. red.) o zhudebnění našich vlastních textů, rozšířili hudební divadelní těleso. Dávno jsme propadli divadlu a nově i divadelní kapele. Byla by škoda vás ochudit o Leryho chytlavé nápěvy. Pevně věřím, že stejně jako my na jevišti i vy diváci Mého divadla si je užijete.“

V průběhu následujícího týdne pak můžete zajít na další inscenace nebo akce v rámci přehlídky MEDart. „Představí se prostějovské divadelní spolky během jednoho týdne, což je unikátní věc. Osobně bych doporučila pro celou rodinu úterní program Na návštěvě u Pernštejnů. Tento projekt pořádáme v rámci vyhlášeného Roku Pernštejnů – 500 let od založení zámku. Na nádvoří bude probíhat jarmark a pouliční divadlo Komedianti na káře. Návštěvníci se mohou podívat do prostor naší školy na zámku s netradičním výkladem. Na závěr pak na nádvoří mohou zhlédnout loutkovou pohádku Studia Damúza z Prahy,“ láká ředitelka ZUŠ Vladimíra Ambrose Eliška Kunčíková. Tento program bude probíhat na nádvoří zámku na Pernštýnském náměstí v úterý 7. června od 16:00 hodin, začátek pohádky je stanoven na 18.00 hodin. Určitě si ale nenechte ujít i další akce MEDartu. Kompletní program najdete na stránkách Večerníku i zde v tištěném vydání.

 

23 medart letak