Dá se předpokládat, že hudba je stejně stará jako lidstvo samo. Proč by se tedy nemohla vrátit tam, kde se zrodila? Tedy do jeskyní. Ostatně první hudební nástroje z mamutích klů nalezené v jeskyni v Německu jsou výrazně starší než slavné malby ze španělské Altamiry. O tom, že muzika v jeskyni působí skutečně magicky, už 23 let přesvědčuje originální festival Čarovné tóny Macochy. I letos nabídl pětici koncertů, často zcela vyprodaných. 

Čarovné tóny Macochy ve středu 8. června odstartovalo vystoupení zpěvačky Lenky Nové a klavíristy Petra Maláska. Koncert měl nádhernou atmosféru, kterou dotvářelo 250 zapálených svíček. „Lenka Nová dokázala, že je důstojnou nástupkyní Hany Hegerové, již Petr Malásek dlouhá léta doprovázel. Ostatně některé písně právě z repertoáru nezaměnitelné šansoniérky na tomto koncertě zazněly,“ přiblížil pořadatel Josef Matoušek.

O den později se představila jedna z nejvýraznějších hvězd letošní přehlídky, a to fenomenální zpěvák Dan Bárta. Ten dorazil se svým jazzovým projektem Illustratosphere. „Šlo o velmi sofistikovanou produkci, která nebyla tak úplně pro každého. Užili si ji hlavně posluchači s dobře vycvičeným uchem,“ zhodnotil Matoušek.

 

Arrhythmia i s děvčaty

Pátek potom patřil přímočařejší muzice. Přerovská Arrhythmia se ve své produkci zaměřuje převážně na rockové vypalovačky upravené pro čtyři violoncella a bicí. Při své jeskynní premiéře před třemi roky musela kapela pro velký zájem ještě jedno vystoupení přidávat, a tak ji pořadatelé po covidové pauze pozvali do největší jeskyně Výpustek.

Na Arrhythmii bylo přes všechnu snahu znát, že v průběhu covidu prošla razantní proměnou. Dva zakládající členy energické partičky vystřídala děvčata mající co dělat, aby udržela tempo řádně rozjetého vlaku. „Jak říkají kritici, poslouchat se to pořád nedá, ale aspoň je na co koukat,“ žertoval v této souvislosti další člen kapely Martin Přemyslovský.

 

Překvapivé aranže

Kromě hudby Arrhythmia na pódiu zaujala mimo jiné i prezentací speciálních elektrických violoncell pro 3D tisk zkonstruovaných jedním ze členů kapely. „Přivedla mě k tomu nutnost. Pokud cvičíte na cello v paneláku, pak máte problém se sousedy – během zkoušek vám buší na dveře, topení, zdi – prostě všechno. Proto jsem zkusil vymyslet nástroj, jehož hlasitost by se dala redukovat,“ vysvětlil Ondřej Kratochvíl, který má se svým vynálezem velký úspěch a aktuálně jej dle svých slov vyváží třeba i do Japonska.

„Arytmie je porucha srdečního rytmu. Z toho však hudebníci během vystoupení naštěstí nevypadli. Mělo to nejen rytmus, ale i srdce. Obzvláště mě potěšilo to, že jsem slyšela některé z rockových skladeb, které mám opravdu ráda už od mládí. Nikdy bych nevěřila, že je někdy uslyším v takové aranži,“ svěřila se jedna z posluchaček.

 

Bez Svěceného by to nešlo

Uplynulou sobotu se svíčky do jeskyní vrátily, když se s nimi představilo 40 dětí ze souboru Boni Pueri. Ty vystoupily s programem sestaveným z hudby nejslavnějších filmových melodií. Vše pak uzavřel houslista Jaroslav Svěcený, jenž se coby jediný interpret zúčastnil všech 23 ročníků festivalu. Tentokrát společně s klavíristkou Lucií Tóth zahrál díla romantických skladatelů. Jeho koncert v Punkevní jeskyni byl rovněž vyprodaný, a tak museli organizátoři opět přidávat. „Pro pořadatele podobných akcí to není dobrá doba. Setkávají se často s tím, že lidé s nákupem lístku vyčkávají na poslední chvíli. Kromě toho využívají lístků zakoupených na akce, jež bylo možné uspořádat až nyní. A s ohledem k inflaci začínají na kultuře dost šetřit. Navzdory tomu všemu my můžeme být spokojeni a jsem si jistý, že budeme pokračovat i v příštím roce,“ nezaváhal ani na okamžik Josef Matoušek.

 

Těšme se na Spirituál kvartet

Letos poprvé na akci nevystoupil jeden z dlouholetých taháků celé přehlídky. Spirituál kvintet již uzavřel svoji více jak šedesát let trvající skvostnou historii plnou moudrých textů i nadčasových melodií. „Už nyní mohu prozradit, že toto legendární uskupení má svého nástupce, který k nám příští rok zavítá. Jmenuje se Spirituál kvartet a tvoří jej dva členové původní sestavy Spirituál kvintetu. Kapelníkem je Jiří Holoubek a jistě se bude moci opřít o krásný hlas zpěvačky Veroniky Součkové. K nim pak přibyli další ostřílení hudebníci,“ prozradil Matoušek.